Reedik viis Tõnu Posti Iirimaale

Reedik viis Tõnu Posti Iirimaale

 

Nädalavahetusel naasis Iirimaalt Dublinist kahepäevaselt rahvusvaheliselt loomakasvatusalaselt seminarilt Kõljala POÜ juhatuse esimees Tõnu Post, kes kuulus Eestit esindanud viieliikmelisse delegatsiooni.

Põllumajandusfirma juht sai preemiareisi tänu holsteini tõugu lehmale Reedik, kes võitis suve hakul neljakümmet konkurenti edestades Saare maakonna vissi tiitli.

Kodusaarel ootavad populaarsele põllumehele üleandmist kaks tänukirja – Eesti Põllumeeste Keskliidult ning Oma Saarelt ja Raadio Kadilt – ja meened, millega Tõnu Posti tunnustati konkureerimaks aasta põllumehe tiitlile.

Tõnu Posti sõnul oli seminar, kus põhitähelepanu all olid piimakarjakasvatusega seonduvad probleemid, väga asjalik. „Ettekanded olid kvaliteetse piima tootmisest, mastiidiprobleemidest, üldse igasugustest lahendusvariantidest tänapäeva nõuetele vastava toodangu saamiseks,“ märkis Post.
Iirimaa pealinnas olid lektoriteks nii teadlased kui praktikud, suurte kogemustega loomakasvatajad. Maakonna ühe edukama suurtootja sõnul räägiti kuluaarivestlustes põgusalt võimalikust tootmismahtude kasvust – à la piimatootmisele Euroopas roheline tee.

„Piima turustamisest räägiti vaid ühes ettekandes. Saime kuulda, millised on maailmakaubanduse suundumused toiduaineturul. Üldiselt täheldatakse suurenevat vajadust piimatoodete järele kõikjal maailmas. Ka kuluaarivestlustes ei saadud sellest teemast üle ega ümber,“ rääkis Tõnu Post.

Vihm takistab sügistöid

Eile muretses suurmajandi juht vihma tõttu koristamata jäänud teravilja pärast. „See tõenäoliselt jääbki sinna, sest ühtegi masinat need põllud ei kanna. Tegelikult on abilisedki juba kohal. Viljapõldudel võib näha tuhandeid sookurgi, kes meie suvinisu iga ilmaga ära võtavad.“

Planeeritud sügiskülvgi jääb Kõljala mail tänavu ilmselt täies mahus tegemata. Õnneks on ilmastik lubanud maha külvata 50 hektarit talirapsi ning talirukist ja -nisu ligemale 150 hektarit. Kavandatust jääbki ilmselt külvamata saja hektari ringis.

Kvaliteetne sööt on Kõljala POÜ-s talveks karjale varutud. Rohukasv on tänavu hea olnud ja praegugi oleks majandil võimalik silovarusid täiendada, kui ainult ilmataadiga kokkuleppele jõuaks.

„Väga ilus rohumaa ootab. Igal juhul sööta me sealt varume. Kui teisiti ei saa, siis niidame maha. Praegu veel kahjuks masinaid peale saata ei saa, kuna osa maad on vee all, kuid lootus jääb,“ pole Tõnu Post optimismi kaotanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)