Talunik Indrek Haamer valiti Saaremaa aasta põllumeheks (11)

Talunik Indrek Haamer valiti Saaremaa aasta põllumeheks

 

Jurna talu peremees Indrek Haamer Orissaare valla Väike-Pahila külast kuulutati mihklipäeval Kaarma valla Jurna talus Saaremaa aasta põllumeheks 2007.

Oma Saare ja raadio Kadi algatatud esmakordsele ettevõtmisele esitasid saarlased ja muhulased üle 30 nominendi. Komisjoni otsusel jäi sõelale 26 kandidaati. Tiitlile konkureerisid nii piimatootjad kui teravilja- ja köögiviljakasvatajad, eksootilisematest tootmisharudest jaanalinnuliha turustajad, mahepõllunduse edendajad ning sel alal tegutsejad.

„Tänan tunnustuse eest! Mul on heameel, et põllumeest on hakatud rohkem märkama ja au sisse tõstma. Suur tänu ka perele! Teeme ju talus tööd kogu perega,“ jäi Indrek Haamer tunnustusega kaasnevat auhinda, reisipaberit kahele Egiptusesse vastu võttes napisõnaliseks.

Kõik nominendid käisid korraldajailt vastu võtmas tänukirja, nimelist lõikelauda ja maaleiba.

Eesti põllumeeste keskliidu aseesimees, Tartumaa põllumeeste liidu esimees Jaan Sõrra seadis saarlasi mandrikolleegidele eeskujuks.
„Saare maakond on Eestis ainus, kus aasta põllumeest valitakse.

Saarlased on alati visad olnud. Mandriinimesed on teid ikka kadestanud. Juba viis aastat tagasi tegin ka Tartu maavanemale ettepaneku Tartumaa aasta põllumehe väljaselgitamiseks, kuid siiani pole sellest asja saanud. Arvan, et nüüd, kus saarlased on asja ära teinud, tulevad ka teised piirkonnad järele. Tõsi, Eesti aasta põllumees küll valitakse, aga maakondades võiks ju see asi samamoodi toimuda kui teil.

Saarlased pole veel Eesti aasta põllumehe tiitlit saanud. Võib-olla juhtub see sel aastal, võib-olla edaspidi.

Põllumajandus hakkab tasapisi ülesmäge minema. Kunagi varem pole nii häid piima- ja viljahindu olnud kui sel aastal. Põllumeestel hakkab jälle hästi minema. Piirangud ja kvoodid võetakse maha, inimesed nii Euroopas kui mujal tahavad ju süüa,“ kõneles Jaan Sõrra.

Saaremaa omavalitsuste liidu juht, Orissaare vallavanem ja žürii liige Raimu Aardam toonitas, et kõik nominendid ja üldse tublid talunikud ning põllumajandusettevõtjad on maaelu eestvedajad mitmes valdkonnas.
Indrek Haamerit iseloomustas kolleeg Ivika Laanet 6. septembri Oma Saares: „Indrek on asjalik, mitmekülgsete teadmiste ja kogemustega tahtekindel noormees, kes avastas enda jaoks põllumajanduse eriala Soomes pärast aastast töötamist talus, kus kasvatati lihaloomi. Õppinud kaks aastat Soome põllutöökoolis, naasis ta Saaremaale ning töötas veel mõnda aega Saikla Ehituses.

Põhjalikumad talupidamisplaanid tekkisid, kui vanemad kodutalus rohkem abi hakkasid vajama, siis otsustaski Indrek oma saadud kogemused ja tarkused tõsisemalt mängu panna.“

Jurna talu tegeleb põhiliselt piimatootmise ja lihaloomade kasvatamisega. Umbes 60-pealise piimakarja keskmine toodang on lehma kohta aastas üle 6000 kilogrammi. Üldse on Jurna talus üle 200 sõralise. Nüüdisaegse lüpsiplatsiga sajakohaline vabapidamisega laut on talu uuem ehitis. Majapidamises on olemas kõik vajaminevad traktorid, põllutööriistad ja muu põllutehnika.

„Kui kari läheb suuremaks, siis lähevad vajadused ka suuremaks,“ mõtleb talumees tulevikus tehnika peale veel rohkem investeerida.

Saaremaa aasta põllumeest ja kõiki nominente õnnitlesid mihklipäeval maavanem Toomas Kasemaa, riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Aleksei Lotman, Saaremaa talupidajate liidu juht Aivar Kallas, talunike konsulent Kati Näälik, Kadi raadio tegevdirektor ja Oma Saare vastutav väljaandja Kaie Rõõm-Laanet, OS-i peatoimetaja Tiina Luks.

Rahvapillilugusid mängisid Toimi Tamm ja Luule Tarvis Muhust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 73 korda, sh täna 1)