Vennad kohtusid 63-aastase vaheaja järel sünnisaarel (3)

Vennad kohtusid 63-aastase vaheaja järel sünnisaarel

 

Mustjala vallas Vanakubja külas Maunuse talus sündinud vennad Ülo ja Uno Kirss kohtusid 63-aastase vaheaja järel lõpuks taas.

Lätis Talsi rajoonis elav raskest haigusest pidalitõvest lahti saanud Ülo Kirss (81), kellest on tehtud film „Teisel pool pidalitõbe“, ja Kanadas Torontos kodu rajanud endine meremees Uno Kirss (76) pole pärast sõjakoleduste üleelamist kordagi enam kohtunud. Kaugelt Vancouverist sõitis onu Uno saatjana kaasa vendade õetütar Lüüli. 63 aastat tagasi, oma esimesel sünnipäeval 26. septembril jõudis Lüüli ema Rosaliega Saaremaalt paadipõgenikuna Rootsi.

Pärast seda pole Kanadas elav saarlanna oma sünnisaart külastanud. Kolmapäeval tähistas Lüüli Kirs Robertson Kuressaares sugulaste seltsis oma sünnipäeva. Ülo Kirss sõitis Eestisse tubli Läti perega, kes eakat meest varemgi tema kodusaarele sõidutanud.

Kuressaares võõrustas sugulasi Ülo ja Uno vennatütar Mai Mägi, kes alles sel aastal Kanadast esimese kirja sai. Mai isa Herbert hukkus Kanadas 1953. aastal liiklusõnnetuses. Järgmisel aastal kavatseb reisihimuline saarlanna sugulaste kutsel Kanadasse sõita, et isa haual käia.

„Kui ma nendega kohtusin, siis oli tunne, et ei tea, kas naerda või nutta.

Imelik, et me kirjavahetuses ei olnud. Nad on nii toredad inimesed. Täditütar Lüüliga rääkides on selline tunne, nagu oleksime iga päev koos olnud. Onu Ülot nägin esmakordselt kolm-neli aastat tagasi Mustjalas. Kutsusin ta siis endale külla. Elu on nii läinud, et me teadsime üksteisest, aga suhelnud ei ole. Nüüd on kõik korras. Onu Ülot saatnud Läti perekond on ka väga tore.

Pereema Inga lubab siia lätlaste turismigrupiga tagasi tulla. Tema võib juba Saaremaal neile teejuhiks olla,“ rõõmustas Mai Mägi kaugelt tulnud väga lähedaste külaliste üle.

Vennad koos õetütrega käisid oma kodukülas ja -talus, külastasid lähedalasuvat Saaremaa sadamat, vaatasid üle Mustjala koolimaja, kus nii Ülo kui ka Uno kunagi õppinud, tutvusid paljude vaatamisväärsustega nii Kuressaares kui ka mujal maakonnas.

„Kõik on siin kena, aga teistmoodi kui mina Saaremaad mäletan. Ainult Mustjala kirik ja koolimaja on samasugused,“ tegi Uno ringsõidust lühikokkuvõtte.

Eile jätsid vennad pärast Kaali külastuskeskusega tutvumist Saaremaal teineteisega hüvasti. Ülo sõitis saatjatega Märjamaa kaudu Lätimaale tagasi, Uno ja Lüüli veedavad mõned päevad veel kodusaarel.
Pikemalt Kirsi pere saatusest 12. oktoobri Oma Saares.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)