Juštšenko ei kahtle dioksiini Vene päritolus

Juštšenko ei kahtle dioksiini Vene päritolus

 

Umbes nädal tagasi ilmus Pariisi konservatiivses ajalehes Le Figaro intervjuu Ukraina president Viktor Juštšenkoga. Selles kinnitas president kaudselt, et dioksiin, millega teda mõni aasta tagasi mürgitada taheti, on Vene päritolu.

Vastates ajakirjaniku küsimusele, kas tal on praegu veel kahtlusi selles, et Venemaa osales mürgitamise katses, mille ohvriks ta kolm aastat tagasi langes, ütles Ukraina president sügava ohkega: „Kogu maailmas on vaid kolm laboratooriumi, kus toodetakse seda tüüpi dioksiini, mida minu vastu kasutati.

Varsti peaks ekspertiis selles küsimuses lõppema ning sealjuures ei tasuks jätta tähelepanuta, et kaks laboratooriumi saatsid oma näidised Ukraina ekspertide nõudmise peale, ent Venemaal töötav laboratoorium ignoreeris seda palvet.”

„Kõik see kitsendab uurimise raame. Võib öelda, et mõistatus on lahendatud. Uurijatele on väga hästi teada, millal, milline toit, kus ja kes. Neil on olemas informatsioon kolme võtmefiguuri kohta, kes praegu asuvad Venemaa territooriumil. Ukraina on esitanud ametliku palve nende isikute väljaandmiseks. Läinud aasta detsembris arutasin ma isiklikult seda küsimust Venemaa presidendiga. Kahjuks pole me aga siiani mitte mingit ametlikku vastust saanud. Mul pole vähimatki kahtlust, et pärast nende isikute küsitlemist leiavad kõik faktid tõestamist,” ütles Juštšenko prantsuse ajalehele antud intervjuus.

Samas vihjas Ukraina president veel, et oletatava mürgitamiskatsega on seotud ka Venemaa võimud. Kui ajakirjanik talt küsis, kes konkreetselt on need kolm võtmefiguuri ja kas nende isikute taga seisab mingi organisatsioon, vastas Juštšenko: „Tegemist ei olnud erainitsiatiiviga.”

Siinkohal tasuks meenutada, et ametliku versiooni kohaselt tehti katse Juštšenko mürgitada 2004. aasta sügisel, mil ta oli alles kandidaat Ukraina riigipea ametikohale. Praegu Ukraina presidendi lähikonda kuuluvad isikud on korduvalt väitnud, et suure tõenäosusega sattus mürk Juštšenko organismi ajal, mil ta sõi õhtust Ukraina julgeolekuteenistuse juhi Igor Smeškoga. See õhtusöök toimus Smeško asetäitja suvilas.

Veel 2006. aasta detsembris märkis Juštšenko, et tema mürgitamise katsega seoses alustatud kriminaalasja raames on välja selgitatud viimased faktid ja isikud, kes olid selle kuriteoga vahetult seotud, on kindlaks tehtud. Sellest hoolimata pole tänase päeva seisuga veel kellegi vastu ametlikku süüdistust esitatud ja juurdlus kestab.

Selle nädala alguses võis uudisteagentuuride teadetest veel lugeda, et president Juštšenko mürgitamise juhtumi uurimist juhib eriti tähtsate kuritegude uurija Galina Klimovitš, kes toodi sel eesmärgil spet-siaalselt Odessast üle Kiievisse. Uudisteagentuur Novosti-Ukraina teatas viitega allikatele riigi peaprokuratuuris, et Klimovitšit „peetakse Ukraina prokuratuuri üheks kõige professionaalsemaks, ausamaks ja kompromissitumaks uurijaks”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)