Kärla valla koduõe tööd takistab puuduv paber (4)

Kärla valla koduõe tööd takistab puuduv paber

 

Kärla vallavolikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimees Jaanika Rikko kutsus 6. septembriks kokku ümarlaua, et arutada probleeme, mis on tekkinud koduõe-hooldustöötaja Inga Adamsoni vallavalitsuse palgale võtmisega.

Kokkukutsutud ümarlaud lükati edasi perearstide liidust tulnud telefonikõne peale, kus paluti uut aega kahe nädala pärast, kuna teemast huvitatuid olla nii palju.

Sel teisipäeval tuldigi siis vallavalitsuses taas kokku, et asjad sirgeks rääkida ja probleemide sasipundar lahti harutada, paraku „teemast huvitatuid“ kohale ei ilmunud, ümarlaual ei osalenud ka kohalik perearst Made Reinumägi.

„Perearst ei pidanudki sinna ümarlauda minema,“ väitis maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiu osakonna juhataja Madis Allik, kelle sõnul on kahetsusväärne, et kogu lugu on pöördunud perearsti vastu. „Ütlesin vallas eelmisel nädalal, et ümarlaua kokkukutsumisel pole mõtet, sest kogu probleem seisneb valla ja koduõe teenust pakkuva osaühingu Kuressaare Koduõenduskeskus vahel sõlmimata lepingus (osaühinguga on ühinenud ka Inga Adamson – toim). „Vald ei saa osutada raviteenust,“ toonitas Allik.

Kärla valla initsiatiiv rahastada koduõendust oma valla territooriumil on tema sõnul igati tervitatav ja kahe käega toetatav nähtus, kuid asjad peavad siiski olema juriidiliselt korrektsed. Seaduse järgi võib õendusabi iseseisvalt osutada sellekohase tegevusloaga äriühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja ning valla- või linnaeelarvest rahastatakse tervishoiuteenuste osutamist ja muid tervishoiukulusid valla- või linnavolikogu otsuse alusel.

Ka Reinumägi on Oma Saarele kinnitanud, et tal ei ole Adamsoni kui inimese vastu midagi, kuid asjad on juriidiliselt korrast ära ning ta on palunud need korda ajada.

Ehkki pärast 5. septembri Oma Saares ilmunud artiklit „Kärla valla perearst ei tunnista Kärla valla koduõde“ alustas tervishoiuamet järelevalvemenetlust ning selle tulemused – kas keegi on midagi valesti teinud või milleski süüdi – peaksid tervishoiuameti peadirektori Üllar Kaljumäe sõnul selguma hiljemalt 1. oktoobriks, nentis Kärla vallavanem Meelis Sepp, et nimetatud lepingu sõlmimine on tegelikult kõige väiksem asi, kuid vald ei ole suutnud leida seaduses kirjakohta, milline see leping peaks olema. Rikko lisas, et neil on olemas suusõnaline leping, kuid selle kohta on neile öeldud, et see ei kehti. „Kas meile on siis tähtsamad inimesed või paberid?“ imestas valla sotsiaal- ja tervishoiu komisjoni esimees.

Kärla vallas ollakse seda meelt, et Inga Adamsoni valla palgale võtmisega on nad lahendanud kaks pakitsevat probleemi. Ühelt poolt on tegemist kvalifitseeritud koduõega, teisalt aga teeb tragi naine ka hooldustööd, mida ainult koduõena töötav inimene ei teeks.

„Ta ainult seoks haavu, mitte aga ei kasiks vanakest vajadusel,“ märkis Rikko. Sepa sõnul on vallal plaan anda Adamsonile ka 0,2 kooliõe kohta – see on just niipalju, kui valla haridusasutused (kool ja lasteaed) laste arvu järgi välja veavad, sest lasteasutused vajavad kedagi, kes õigel ajal avastaks lastel lampjalgsuse või täid ning vaataks üle laste rühi.

Juunikuust tööle hakanud Inga Adamson, kes on pikaaegse kogemusega haiglaõde ning omal käel ennast koolitanud ka koduõeks, on tekkinud situatsioonis nõutu – ta külastab praegu päevas kuute Kärla valla vanainimest, teda oodatakse ja hinnatakse.

Et perearst koduõde väidetavate vallapoolsete juriidiliste möödalaskmiste tõttu ei tunnista, ei saa Adamson täita oma töölepingut koduõenduse poole pealt, sest koduõel ei ole õigust osutada ilma tohtri ettekirjutuseta ühtegi raviteenust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)