Hiidlased ütlesid oma sõna Kärdla Keskväljaku asjus

Nädal aega on Kärdla Keskväljaku rekonstrueerimise eelprojekti avalikustamisest-arutamisest möödas. Ja mulle tundub, et meie Hiiu Leht on muutunud hoobilt huvitavaks ning probeemiderohkeks.

Reedeses lehes oli seoses spaa-plaanide, linnaarhitektuuri ja Keskväljakuga kogunisti neli artiklit ja üks repliik + linnavalitsuse arengu- ja planeerimisosakonna juhataja vastused ajakirjaniku küsimustele Hiiumaa internetiportaalis ning (ainult) 9 kommentaari nendele, nii et minu lookene, mille saatsin saatesõnaga kui keegi teine ei kirjuta, siis siin on, osutus mõttetuks.

Avaldan selle siis nüüd siin – vahest huvitab kedagi.

Me olime tublid ja oma linnakese eest väljas. Mõtlen siin eelmise teisipäeva kokkusaamist Kärdla kinosaalis ja linna Keskväljaku rekonstrueerimise eelprojekti avalikku arutelu.

Meid oli kokku tulnud üllatavalt palju – nii inimest 60–70 – ja me olime noorte arhitektidega suheldes tavatult lahtised ning projektile kaasamõtlevad. Kohati ja paiguti rääkisime lausa kõik korraga – nii aktiivsed olime me.

Viimane lause tähendab seda, et kohtumisel puudus inimene, kes oleks kogu seda ettevõtmist juhtinud, sõna andnud jne – moodsas keeles nimetatakse seda inimest, nagu hiljuti teada sain, moderaatoriks. Varem oli koosoleku juhataja, mis koosneb kahest eestikeelsest sõnast.
Niisiis.

Üks noorik ja kaks noormeest – projekti autorid – olid meiega kohtudes vaprad. Ülearu oma skeeme-kaarte-plaane ei kaitsnud, sest tegu oli Kärdla linna tellimusega ja sellega tuli neil ju arvestada.

Arvestama pidi ka näit Eesti Posti kui ühe maa-ala omanikuga (Uus tn 1), kes soovib oma maja ette rohelise muruplatsi asemele parklat (!?), põhjenduseks, et „inimesed toovad ja viivad posti suuri raskeid pakke”. Küll aga tegid projekti autorid usinasti märkmeid.

Riho Tartu linnavalitsusest tegi ka, aga osaliselt, sest tema käis saalist kaks korda ära ja kõike ei kuulnud. Arhitektidel aga – kui ma õigesti aru sain – eelprojekti tegemisel erilist sõnaõigust polnud.
Mulle meeldis väga ühe noormehe võrdlus rätsepatööga: kui te tellite endale ülikonna, siis võtab rätsep ju ka kõigepealt mõõdud ja teeb täpselt sellise ülikonna nagu teie soovite. Enne muidugi proovitakse ka…

Keegi teadis, et see, mis teisipäeval meie ette jõudis, oli juba Keskväljaku rekonstrueerimise II versioon: esimene olla olnud inimesekesksem ja emotsionaalsem, aga meie ehituskomisjon olla sellest üle käinud…

Ma ei tea ega tunne volikogu ehituskomisjoni liikmeid, aga ehitamisega otseselt seotud inimesi oli saalis heal juhul paar-kolm, kuigi ehitamise asjus oleme ju kõik asjatundjad (kui ehitis juba valmis on!). Volikogu esimees astus ka arutelult korra läbi. Sõna sekka ei ütelnud.

Rahvas oli aktiivne tubli poolteist tundi. Kaks kõige radikaalsemat ettepanekut olid: viia parkla Keskväljakul maa alla (hiiu nali, sest meie linnake on vett ja vesiliiva täis!) ja muuta väljak tervenisti jalakäijate tsooniks. Mida rohkem mõtlen, seda enam hakkab viimane variant mulle meeldima…
Koosolemise lõpul kõlas küsimus: millal me jälle näeme?

Mis sisuliselt tähendab seda, et enne kui asi tegelikuks läheb ja projekt lõpliku kinnituse ning heakskiidu leiab, peaks seda kindlasti veel korra rahvaga arutama.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)