Lugeja kiri

Tahaksin kirjeldada, mida minu kui välismaalase jaoks tähendavad Muhu ja Saaremaa. Tähendus sõnale ”eksootiline” oleneb paljuski sellest, millisest maailma punktist sa ise pärit oled ning Põhjamaadest tulnuna tundub eksootiline eelkõige päikesepaiste ning lõputud liivarannad.

Kuid eestlasest tuttava Muhu- ja Saaremaa-jutud olid minu jaoks vähemalt sama eksootilised, mille peale otsustasin ka ise kohale tulla ja vaadata.

Esimest korda käisin Muhus ja Saaremaal 2003. aastal. Peamiselt ainuke koht, kuhu norralased Eestis satuvad ja millest vaimustuses kõnelevad, on kaunis Tallinna vanalinn. 4 aastat tagasi läksin ma aga Norrasse tagasi uue muljega, mida oma sõprade ja perega jagada.

Muhus ja Saaremaa looduses on mingisugune lahtimõtestamatu rahu. Meretuul, rohelised heinamaad ja lõputud metsad annavad imelise vabadusetunde, ajalooline arhitektuur ja tänapäevased ehitised kõrvuti jutustavad ajaloost ning rahva püsimajäämisest, eneseuhkusest ja arengust.

Esimest korda elus proovisin Muhus ka tõelist sauna. See oli, nagu pööraks 100 aastat ajas tagasi ning mõjus väga värskendavalt ja tervislikult. Külastasin samuti Kuressaaret, mis on nagu pärl – väike mereäärne linnake keset rohelust.

Sel suvel käisin jälle Saaremaal ja Muhus ning proovisin ka spaa mõnusid, mis oli suurepärane kogemus. Loodetavasti märkavad järjest rohkemad välismaalased – Eesti on palju rohkem kui ainult Tallinn. Ning eksootiline on palju rohkem kui palmipuud ja päikesevarjud.

Hilde Fremstad
Norra, Oslo

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)