Laoplatsilt muuseumisse

Laoplatsilt muuseumisse

 

Eile transporditi aastaid Sikassaare laoplatsil seisnud Viktor Kingissepa kuju Tallinnasse, kus Eesti Ajaloomuuseum paigutab skulptuuri Maarjamäe lossi parki.

Seda hetke ootas 25-tonnine graniitkuju linna lähedal 18 aastat. Nüüd saab temast ajaloomuuseumi kõige kaalukam eksponaat.

Viktor Kingisseppa kujutava graniidist monumendi saatus on arutlusel olnud mitmeid kordi pärast selle kesklinnast eemaldamist 1989. aastal.

Rahva hulgas tõusnud monumendivastane viha ähvardas Kingissepa kuju vahepeal killustikuks jahvatada, millega Eesti Ekspressi veergudeloli nõus ka kuju autor Mati Varik. Õnneks seda siiski ei juhtunud.

Kui Saaremaa Muuseumilt tuli idee paigutada Kingissepa monument kommunismi kokkuvarisemise sümb olina pikali Kuressaare linnuse hoovi, arvas linnavalitsus, et kuju lossihoovis eksponeerimine võib paljudele saarlastele haiget teha ning mine tea, kommunismimeelsed linnakodanikud tulevad äkki veel kuju juurde lilligi tooma.

Lõpuks kinnitas Kuressaare linnavolikogu otsuse, mille kohaselt skulptuur antakse tasuta üle Eesti Ajaloomuuseumile.

Õnneks osatakse pealinnas väärtustada seda, mis kohalike kultuurielu üle otsustajate silmis oluline ei ole. Ajalugu ja kunsti peaks oskama vaadata erapooletult ning apoliitiliselt, igasugune ajalugu väärib säilitamist. Monumendid on ajaloo kandjad samamoodi nagu arhiividokumendid, olgu nende ideoloogiline taust milline tahes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)