Saaremaa hobused maaülikooli veterinaaride pilgu all

Saaremaa hobused maaülikooli veterinaaride pilgu all

 

Eesti maaülikooli veterinaariateaduskonna viienda kursuse soomlastest tudengid koos juhendaja Uve Sachrisega käisid reedel viies Saaremaa tallis tervisehäiretega suksusid takseerimas ja hobusekasvatajaid loomade ravimises nõustamas.

„Saaremaale kutsus meid loomaarst Jüri Hioväin. Temaga koostööd teemegi. Tudengitele on see praktikatööks,“ teavitas hobuste meditsiinile spetsialiseerunud Uve Sachris.

23 aastat loomaarstina töötanud Jüri Hioväina hinnangul tuleb viimastel aastatel hobustega probleeme rohkem ette kui varem.

„Saaremaa hobusekasvatajail on mitmeid kuumaverelisi ristandeid, kel üks või teine tervisehäda. Uve Sachris uue põlvkonna loomaarstina, kes on ka välismaal õppinud, oskab nii mulle kui hobusekasvatajaile hüva nõu anda. Loodetavasti saavad Saaremaal käimisest praktilist kasu ka tudengid,“ arutles Jüri Hioväin.

EMÜ üliõpilased võtsid Saaremaa hobustelt ka vereproove, mida analüüsitakse nii Kuressaares Jüri Hioväina loomakliiniku laboris kui ka Tartus.

Veterinaararst Uve Sachrise sõnul on hobuste hädad üle Eesti enam-vähem sarnased. EMÜ loomakliinik on praegu Eestimaal ainuke raviasutus, kus loodud kõik tingimused hobuste opereerimiseks. Kogemustega tohtri hinnangul on just viimastel aastatel looma-arstide töömaht hobuste ravimisel kasvanud. Töö teeb pingelisemaks seegi, et kõikidesse maakondadesse hobusearste lihtsalt ei jagu.

„Meie ülikool ju ka eraldi hobusearste ette ei valmista. Hanna Kati Kinnunen, Anni Hannele Pekkala, Riina Sindonen ja Jonnariina Pulli on praegu siin suurloomapraktikal. Väikeloomapraktika on neil juba tehtud.

Spetsialiseerutakse eraldi väike- ja suurloomade arstiks ning lihahügieeni erialale. Mina tegelen nüüd küll ainult hobustega,“ rääkis oma ala hinnatud spetsialist Uve Sachris.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 107 korda, sh täna 1)