Maksumaksjad: parkimistasu käibemaksustamine on vale (6)

Augusti lõpus saatis Eesti maksumaksjate liit (EML) Kuressaare linnavalitsusele kirja, milles väidetakse, et Kuressaares juba aastaid kehtiv kord, et parkimistasu on käibemaksuga maksustatud, on vastuolus käibemaksuseadusega.

EML-i kirjast võib lugeda, et käibemaksuga maksustamise alused ja korra sätestab käibemaksuseadus. Nimetatud seaduse järgi saab käibemaksu objektiks olla vaid käive. Käive omakorda on aga samas seaduses määratletud kui kauba võõrandamine või teenuse osutamine ettevõtluse käigus.

„Parkimistasu on aga kohalik maks… ning ei saa seega olla ettevõtluse objekt. Maksude maksmist ei saa kuidagi lugeda ettevõtluse korras osutatud teenuse eest tasu maksmiseks,“ on öeldud EML-i Kuressaare linnavalitsusele läkitatud kirjas.

EML-i hinnangul saaks parkimistasu kui teenuse hinnale lisada käibemaksu vaid suletud aladel ja parkimismajades korraldatud parkimise puhul. Linna avalikel teedel toimuva parkimise eest võetav tasu ei saa olla käibemaksuga maksustav. EML-i andmetel ei ole mujal Eesti linnades parkimistasule kui kohalikule maksule käibemaksu lisatud.

Kuressaare abilinnapea arengu ja majanduse alal Kalle Koov ütles Oma Saarele, et vastus EML-i kirjale on praegu veel koostamisel. „Igatahes on Kuressaare linn maksumaksjate liidule selle pöördumise eest tänulik ja praegu me uurime kirjas toodud asjaolusid,“ rääkis abilinnapea.

Tema sõnul on Kuressaare linnas võetav parkimistasu olnud juba aastaid käibemaksuga maksustatud. „Juhul kui see tõepoolest on kehtiva seadusandlusega vastuolus, siis on tegemist kahetsusväärse juhtumiga ja parkimistasu käibemaksustamine lõpetatakse,“ ütles Koov.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)