Saaremaa hülged varustati jälgimisseadmetega

Looduskaitsekeskuse spetsialistid varustasid suvel kuus hüljest GPS saatjatega, et saada infot nende liikumise ja elukommete, näiteks kodupaigatruuduse kohta.

Hülgeuurija ja projekti ühe läbiviija Ivar Jüssi sõnul on tegu projektiga, mis hõlmab kõiki Baltimaid ja mille ülesandeks on selgitada välja võimalikud hüljeste kaitsealade piirkonnad. Ühe looma külge kinnitatav satelliitide kaudu infot edastav saatja maksab 85 000 krooni.

Jüssi sõnul said kaks looma oma märgise Allirahul ja neli Vilsandi lähedal asuval Laevarahul. Märgised on liimitud hülge karvkatte külge ning järgmise aasta mais, kui loomad hakkavad karva ajama, saavad nad tülikast koormast lahti.

Praegu kogutud info põhjal käituvad loomad suhteliselt erinevalt. „Üks püsib Liivi lahes ja käib aeg-ajalt Irbe väinas. Kaks looma suundus sirgjooneliselt Soome, Turu saarestikku, ja püsivad seal. Üks tegi tiiru ümber Saaremaa ja väikese reidi Rootsi saarestikku. Viimane signaal temalt tuli Põhja-Hiiumaalt,“ rääkis Jüssi Oma Saarele.

Suures meres toituvad loomad umbkaudu 50–80 meetri sügavuses, Liivi lahes leiab hüljes oma saagi 20–25 meetri sügavuses.
2008. a juunis kinnitatakse saatjad veel neljale hülgele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)