Juhtkiri: Hoidkem meie elukeskkonda

Juhtkiri: Hoidkem meie elukeskkonda

 

Tänasest lehest võib lugeda juhtumist, kuidas vihane ja purjakil mees kirvega pirnipuule kallale läks. Alles nädal tagasi kirjutasime, et pätid laamendasid tervisepargis: lükati pikali ja põletati objektide infotahvleid, rebiti ära hinnalise punaselehelise pöögi lehti.

Mitte kuigi ammu tagasi lõhuti ja vandaalitseti Kuressaare linnapargis, juunis harrastasid kurikaelad jõunumbreid Kuressaare kuursaali esise purskkaevu peal.

Vandaalitsejaid on meie hulgas ikka olnud. Aeg-ajalt leiab keegi, et agressiivsus tahab hädasti väljaelamist mõne objekti lõhkumise või vigastamise läbi. Puude puhul saame rääkida just nimelt vigastamisest – on ju tegemist elusloodusega.

Tavapärane on see, et ohvriks valitaksegi tihtipeale objektid, kes/mis ei suuda vastu hakata ega enda eest seista. Agressiivsust ja vägivalda jätkub tänapäeva ühiskonnas palju, lõhkumine ja laamendamine tundub olevat loomulik osa igapäevaelust. Austus ümbritseva vastu sõltub enamasti ikka kodusest kasvatusest, noorte puhul mängib rolli ka kambavaim – looduse hoidmine pole paraku noorte hulgas moes.

Tundub, et enamiku inimeste jaoks on loodus ning puhas ja korras elukeskkond väärtuste hulgast välja jäänud ning asendunud raha, asjade ja sotsiaalse staatusega.

Niikaua kui ei teadvustata endile, et ka meie oleme osake loodusest, mitte loodus ei ole olemas meie vajaduste rahuldamiseks, ei hakka ka inimeste suhtumises midagi muutuma. Ühel heal päeval aga maksab loodus meile hoolimatu suhtumise eest kätte.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)