Saarlane on taas maailma parim maadlusveteran

Saarlane on taas maailma parim maadlusveteran

 

Veteranmaadleja Olev Kiirend tuli teist korda omaealiste maailmameistriks, alistades Ungaris Szombathelys toimunud tiitlivõistlustel kõik vastased.
Kuni 76-kiloste vanuseklassis 56+ maailma parimaks kreeka-rooma maadlejaks tunnistatud 58-aastane Kiirend ütles Oma Saarele, et eriline üllatus tiitlivõit talle ei olnud, kuigi loos tõi talle kerged vastased. „Oleksin kõik mehed seal ära võitnud,” rääkis Kiirend, kes tuli maailmameistriks ka 2000. aastal, kuid järgnevatel aastatel on leppinud viiendate kohtadega.

„Ära mind puruks viska,” palus venelane

Loosiga esimeses ringis vaba olnud, alustas Kiirend 14 mehe konkurentsis veerandfinaalis võiduga venelase Širšakovi vastu. „Ma niisama mängisin temaga. Ta tuli mulle enne matši ütlema, et ma teda puruks ei viskaks. Nii vana mees oli. Maadlesin siis õrnalt,” rääkis Kiirend.

Poolfinaalis tuli vastu astuda iraani mehele Pilehvarile, kes Kiirendi sõnul oli ka tugevaim vastane kogu võistluse jooksul. „Esimeses geimis tegin 10 sekundiga võidupunktid toonud heite. Ülejäänud aja jooksis ta niisama eest ära,” ütles Kiirend.

Finaalis sai saarlane seljavõidu venelase Jemeljanovi üle. „See mees oli omal ajal Liidus tegija,” iseloomustas Kiirend hõbedameest.
Võttis saunas kaalu alla

Olev Kiirend tunnistas, et esmakordselt võistles ta 76-kiloste meeste seas, seni oli ta alati kuulunud 85-kiloste kategooriasse. „Need mehed on minu jaoks liiga suured olnud,” nentis Kiirend. Seekord avastas mees, et kaal on kergemasse kategooriasse minekuks sobiv. „Kodus olin veel 79 kilo. Ungarisse jõudes oli kaalu veel poolteist kilo liiast. Nagu õigele eesti mehele kohane, läks Kiirend abi otsima saunast. „Istusin tund aega saunas, kui välja tulin, olin 75 kg,” kirjeldas maailmameister toimunut.

Pole naljategemise koht

Kiirendil on vaid kahju, et ei läinud nooremasse vanuseklassi. Seal oleks ehk konkurents tugevam olnud ja maadlemine huvitavam. „Oma vanuseklassis oli natuke liiga lihtne,” tõdes Kiirend. Kuigi maadlus läks libedalt, et saa võitja sõnul öelda, et veteranide võistlus on lihtsalt vanade meeste kokkutulek. „Seal on ikka omaaegseid olümpiamehi ja tase on kõrge. Igasugused on seal proovimas käinud, kuid mitte kuhugi jõudnud,” rääkis Kiirend. Sel aastalgi oli noorimate, üle 35-aastaste seas mehi, kel Pekingi olümpiapilet juba taskus.

Kiirend ise tunnistas, et ei tunne vastastest eriti kedagi, kuna noorusaegadel oli tal NSVL-st väljasõidu keeld ja seega planeedi ühel kuuendikul tippu kuulunud mees tiitlivõistlustele ei pääsenud.

Olev Kiirendi sõnul tuleks veteranide sporti rohkem propageerida. „Noorest peast oled muidugi vormis. Käed-jalad terved, rammu ülearugi. Aga proovi kuuekümneselt vormi saada. Ise tunnen ennast kui 25-aastane, selline vägi on sees,” rääkis Kiirend, kes teeb trenni koos endast kõvasti rohkem kui poole nooremate maadlejatega. „Kümme aastat maadleks ikka veel, kui tervist jätkub,” loodab maailmameister.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)