Draama festivalil Tartus esietendub Kuressaare Linnateatri “Loomaaialugu”

Draama festivalil Tartus esietendub Kuressaare Linnateatri “Loomaaialugu”

 

Ülehomme esietendub Tartus Draama festivalil Kuressaare Linnateatri näidend „Loomaaialugu“, mis räägib inimestevahelisest teineteisemõistmisest, võimust ja positsioonist ühiskonnas.

Edward Albee näidendile „Loomaaialugu“ (kirjutatud 1958) annab vürtsi tegijate poolt lisatud kolmas osaline, keda originaaltükis ei ole. Näitlejate Janek Sarapsoni ja Aarne Mägi kõrval astub lavastuses üles tuntud zooloog Aleksei Turovski, kes toob etenduse jooksul paralleele loomamaailmaga.
„See annab loole uue mõõtme,“ põhjendas lüket Linnateatri direktori kt Aarne Mägi. „Kas leiame sarnaseid olukordi loomamaailmast. Kui erinevad me oleme?“

Reedel näiteseltskonnaga liitunud Turovski jaoks on tegemist esimese etendusega. Näitlemist ei ole, loomaasjatundja astub üles iseendana. “Ma loodan eksprompt inspiratsiooni peale. Kõige paremini kukuvad välja eksprompt asjad, aga ainult juhul, kui need on hästi ette valmistatud,“ rääkis Turovski oma kogemustest.

„Kui näitlejad on kohal, kui publik on kohal ja ma tean, millal ja kui kauaks ma tohin suu lahti teha, siis ma usun, et midagi sellist ma suust lasen, mis ei piina neid toredaid inimesi, kes tulevad etendust vaatama ning ei ole mulle midagi halba teinud,“ ütles mees.

Kartuse, et kommentaarid võivad etenduse liiga teaduslikuks ajada, hajutab Turovski kohe. „Teaduslikuks läheb asi siis, kui me konkreetseid nähtusi mõõdame. Meie aga võrdleme,“ selgitas ta ning lisas, et katsub teha seda nii lõbusalt, heasoovlikult ja asjalikult, kui õnnestub.

„Meil on natukene veel tööd teha, aga ma arvan, et me jõuame omadega mäele,“ arvas reedese proovi eel täiskasvanutele suunatud etenduse lavastaja Egon Nuter.

„Hea oleks, kui inimene mõtleks natuke ilmaelu üle,“ vastas Nuter küsimusele, millele võiks etendus panna publiku mõtlema. „Et oleks natuke toekam pärast etendust lahkuda, kui just enne toekas ei olnud. Et etendus annaks natuke tuge siin ilmas püsida ja olla. Et pimesi silmi ringi ei käi.“

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)