Juhtkiri

Kuressaare linnavolikogus on päevakorral alkoholi jaemüügile lisapiirangute kehtestamine. Praegu kontrollib seda linnavolikogu määrus aastast 2001, mille järgi saab alkoholi poest osta kell 9–22, väljaarvatud õlu ja kuni 6-mahuprotsendilise (kaasaarvatud) etanoolisisaldusega muud alkohoolsed joogid.

Kui vastav määrus juba mitu aastad tagasi vastu võetud, miks me sellest täna siis jälle räägime? Sellepärast, et alkoholi tarbimine noorte hulgas kasvab järjest. Ka Kuressaares ning kogu Saare maakonnas kasvab aasta-aastalt alaealiste toime pandud ja alkoholi liigtarbimisest tingitud väär- ja kuritegude arv. Linnakodanike öörahu häirivad purjus inimesed tänaval. Alkoholi liigtarbinud inimeste tõttu kannatab nii linna heakord kui ka kuurortlinna maine.

Kas ei peaks enne kontrollima olemasolevate piirangute järgimist, kui asuda uusi tegema? Politseijõud ei ole piisavad ning määruse täitmise järelevalve on puudulik. Alaealised saavad alkoholi kätte nii või teisiti, tihti muretsevad selle neile täiskasvanud ise.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul tarbib 22 protsenti kogu täiskasvanud elanikkonnast alkoholi tervistkahjustavas koguses. Noorte kohta vastav statistika puudub, kuid kindlasti ei ole midagi rõõmustavat. Omavalitsus piirab alkoholi kättesaamist, kuid ennetustöö on see, milles me kõik saame kaasa lüüa. Kas see pole meie kodanikukohus?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)