NATO laevad leidsid esimesed miinid

Eilehommikuse seisuga olid NATO laevad läinud reedel alanud miinitõrjeoperatsiooni käigus leidnud viis miini. Neist kolm leidis Saksamaa alus FGS Datteln, ühe Suurbritannia laev HMS Middleton ja ühe Eesti miinituukrid, teatas Kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna pressijaoskonna vanemstaabiallohvitser nooremveebel Roland Murof Oma Saarele.

Murofi sõnul on ühte sõjalaeva – brittide alust HMS Middelton – tabanud ka kaotus, nimelt sattus üks mereväelane Kuressaare haiglasse, kus talle tehti pimesooleoperatsioon. Murof ütles, et mereväelasega on kõik korras ja ta paraneb hästi.

Kuni 25. augustini vältaval miinitõrjeharjutusel tehakse kahjutuks Esimesest ja Teisest maailmasõjast pärit miine. Neid otsitakse peamiselt Sõrve sääre Irbeni väina poolses osas. Operatsiooni Eesti-poolse koordinaatori vanemleitnant Ivo Värki sõnul on tegu aladega, kus ajaloolistel andmetel peaksid asuma maailmasõdadeaegsed miiniväljad. „Lisaks Sõrve säärele asub üks operatsiooniala Hiiumaa läänerannikul, kuid sinna jõudmine sõltub sellest, kui edukaks kujuneb esimese operatsiooniala miinidest puhastamine,” rääkis vanemleitnant Värk.

NATO miintõrjeeskaadrisse kuuluvad hetkel Belgia, Saksamaa, Suurbritannia, Hollandi ja Poola alused. Algselt pidi operatsioonis osalema ka Eesti mereväe tuukri- ja toetuslaev Tasuja, kuid aluse tehniliste probleemide tõttu jäi Tasuja tulemata. Murof märkis, et Eesti tuukrid teevad tööd Belgia laeva peal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)