Kalur leidis võrkudest kaks villkäpp-krabi

Kalur leidis võrkudest kaks villkäpp-krabi

 

Kui Kuressaare mees Kaido Tiit neljapäeva õhtul Tori lahel võrke nõudma asus, oli püünistesse sattunud lisaks kaladele ka kaks krabi. Üks loomadest oli väiksemat sorti, kuid teise jäsemete siruulatus oli ligikaudu 34 sentimeetrit.

Kuigi väiksemaid loomi sattuvat püügivahenditesse päris tihti, pole Kaido Tiit enda sõnul nii suurt krabi võrkudest varem leidnud. Varemalt on loomad olnud ühe sõraga ja vigased, kuid seekordne leid oli nii-öelda täiskomplekt.

Saaremaa keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialist Jaan Ärmus lausus, et pildi järgi otsustades tundus krabi keskmiste hulka kuuluvat. Tavaliselt kalandusspetsialistid kaaluvad püütud veeloomi, et nende suurust hinnata.

Villkäpp-krabi tema arvates väga eriline leid pole, peaaegu iga päev leiavad kalurid oma võrkudest mõne. Suur oleks krabi Ärmuse sõnul juhul, kui ta kaaluks näiteks 1,2 kilo, aga 150–200 grammised elukad on üsna tavapärased leiud.

Seda hirmu, et püütud koorikloom vähikatku nakatunud oli, Ärmuse sõnul pole, kuna haige loom on uimane, aeglane ning tema liikumisvabadus on piiratud. Kaido Tiidu kinnitusel olnud aga võrku jäänud krabi vägagi elav. Pildistamisel haaranud loom nii fotoaparaadist kui kalamehe sõrmest kinni. ”Päris valus oli,” lisas mees.

Ärmuse sõnul on kõige targem tegu võrku jäänud villkäpp-krabi vette tagasi lasta, kuna toiduks loom ei kõlba. Kaido Tiit just nii käituski. Väiksem krabi jäeti alles, kuid suurem lasti vette tagasi. ”Las loom elab,” sõnas Tiit, kelle senine kõige erilisem võrguleid oli aastaid tagasi püütud merisutt, Läänemeres haruldane vereimeja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)