“Tööd on kõikjal – kes otsib, see leiab!”

“Tööd on kõikjal – kes otsib, see leiab!”

 

Maimu Rassel töötab praegu Kuressaares Georg Otsa spaas kokana. Ta on huvitav inimene. Samal ajal kui paljud virisevad, et teeks tööd, kui oleks mida teha, leiab Maimu tööd ka kõige raskemal ajal.

Maimu Rassel asus oma esimesele ametlikule töökohale tollases Saaremaa Tarbijate Kooperatiivis 1964. aastal, enne seda oli ta koolivaheaegadel töötanud Sandla kaupluses müüja-õpilasena.
Pärast põhikooli tahtis Maimu õppida kergetööstustehnikumis kaubandustöötajaks, kuid kohti oli vähe ja kui kooli sissesaamine ebaõnnestus, tuli leida töö, mis leiba annaks.

Proovinud mitmeid ameteid

Elu jooksul on Maimu proovinud mitmeid ameteid. Nii on ta ka omandanud erinevaid oskusi, mis aitavad igapäevaelus toime tulla ja igal pool tööd leida.
Näiteks oskab Maimu masinal kududa – rasked majanduslikud olud sundisid teda ka selle ameti selgeks õppima.
Aastatel 1968–1976 töötas ta aga Kingissepa rajooni kultuurimajas, tegeledes kohaliku kultuurielu elavdamise ja arendamisega. Ta proovis sisse saada ka Viljandi kultuurharidustöökooli näitejuhtimise kaugõppe osakonda. Paraku jäi osakond õppurite vähesuse tõttu avamata. Takkajärgi meenutades mainib Maimu, et selle aja kultuuritöötaja töö põhirõhk oli ideoloogilisel kasvatustööl. Siiski mäletab ta seda eelkõige põneva ja huvitava, kuigi vaevarikka ja töörohke ajana.

Elu mõnusaim aeg

1976. aastal sai Maimust tolleaegse ETKVL-i koondise Auto Kingissepa majandi vanemdispetšer. Seda ametit pidas ta aastani 1996. Selle perioodi kohta oskab ta öelda, et see oli elu mõnusaim aeg – hea kollektiiv ja toredad üritused kaastöötajatega muutsid selle eluetapi unustamatuks.

Proovis ettevõtlust

Pärast koondamist 1996. aastal oli Maimu 1,5 aastat töötu. Hakkaja naine ütleb, et see oli tema elu kõige raskem periood, sest tööd polnud, sellest tulenes energia ülejääk, millele tuli leida rakendus. Otsides ja mõeldes leidis perekond Rassel, et nüüd on tulnud aeg proovida eraettevõtlust. Nii otsustatigi luua kartulikoorimise ettevõtte. Kõige selle korraldamise ja asjaajamise käigus tuli lahendada mitmeid jooksvaid ja pikemaajalisi probleeme, mis puudutasid seadmeid, töövahendeid, ruume ja lisaks sellele korraldas Maimu ka ettevõtte paberimajandust. Samal ajal tundis ta, et suudab paralleelselt rabada ka teisel kohal. Nii töötas Maimu samaaegselt Hinter-Hansu kaubanduse kommilao müügijuhina.
Kartulikoorimise ettevõtte juhtimisele tuli lõpp tervislikel põhjustel. Selle asemel asus Maimu abiks pojale, kes üritas parasjagu avada raekeldris oma restorani. Toeks olemise asemel kujunes aga lõpuks asi nii, et põhitöö langes Maimu õlgadele ja nii tuli tal teha kõike, olles vajadusel koristaja või siis jälle tegevjuht.

Inimene peab tahtma õppida

Maimu ütleb, et elu ise õpetab suurepäraselt, kuidas erinevates olukordades toime tulla. Peab ainult olema tahet õppida. Kahjuks on tänapäeval väga palju selliseid noori inimesi, kes tahavad kõigepealt tulemust ja raha ning alles seejärel tööd teha. Maimu ise on alati elanud põhimõtte järgi, et tööta ei saavuta midagi.
Ka ei meeldi talle tänapäeva seadused, mille kohaselt ei tohi lapsi tööle rakendada. “Minu käest ei küsinud keegi, kas ma tahan või mitte, tuli minna ja kõik,” meenutab Maimu. Ta arvab, et kui lapsele maast madalast tööd ei õpeta, ei saa temast ka edaspidi mingit tööinimest. Lisab, et üheks põhjuseks, miks praegu on nii palju tegevuseta töövõimelisi noori, on just see, et neid pole õpetatud tööd tegema ja omast peast nad seda ka ei õpi.

Läheb tööle rõõmuga

Praegu töötab Maimu Georg Otsa spaas. Pärast poja restorani kinnipanemist läks Maimu spaasse esialgu koristajaks. Tänu oma oskustele ja tahtmisele leidis ta aga peagi rakendust spaa köögis. Üks kord juhtus nii, et Maimu pidi kolm päeva kokka asendama. Pärast seda, kuna ta oli sellega suurepäraselt hakkama saanud, vormistatigi ta kokana tööle. Praegune töökollektiiv on tema sõnul väga ühtehoidev ja sõbralik. Mis aga kõige tähtsam – kokku on sattunud väga töökad inimesed. Sellepärast tõdeb Maimu, et läheb iga päev tööle rõõmuga. Kokaamet on Maimu silme läbi huvitav ja loov ning mõningal määral ka arendav – peab ainult oskama seda näha ja tunnetada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 114 korda, sh täna 1)