Sinivetikad Eesti randu praegu ei ohusta

Tervisekaitseinspektsiooni kinnitusel on Eesti rannaveed praegu sinivetikatest puhtad.

Inspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri ütles BNS-ile, et Eesti rannavetes sinivetikad praegu suplejate tervist ei ohusta. “Otseseid signaale sinivetikate kohta me samuti saanud ei ole ja inspektorite hinnangul on vesi puhas,” lausus ta, lisades samas, et sobivate ilmaolude püsides võib olukord päevaga muutuda.

Rootsi väljaanne Skärgardsbryggan kirjutas eelmise nädala lõpus viitega Rootsi meteoroloogia- ja hüdroloogiakeskusele, et 1. augustil täheldati Eesti ranniku lähedal suurt sinivetikate vohamist. MERIS-satelliit registreeris sinivetikate vohamise Läänemeres umbes Tallinna laiuskraadil, kuid ka Riia lahes ja Läti põhjaranniku lähistel.

Mais ennustasid Soome uurijad käesolevaks suveks arvukalt sinivetikaid. Ennustuste kohaselt ei pidanud sinivetikate hulk ületama kõige hullemaid aastaid, kuid kujunenuks tunduvalt suuremaks mullusest. Soome keskkonnakeskuse ja mereuurimisinstituudi tollase prognoosi kohaselt pidid sinivetikad tekkima lahele juulis.

Laevadelt igal aastal Läänemerre lastav heitvesi sisaldab suures koguses lämmastikku ja fosforit, mis soodustab vetikate vohamist, sealhulgas toksiliste sinivetikate õitsemist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)