Lohelaager lõppes öönäitusega Savikojas ja kingitusega presidendile

Lohelaager lõppes öönäitusega Savikojas ja kingitusega presidendile

 

Laupäeva öösel vastu pühapäeva lõpetati rahvusvaheline keraamikalaager „Lohe kui põhjamaid ühendav sümbol“ öönäitusega Savikojas.
Sellele eelnes nädala jooksul tehtud lohe-teemaliste taieste põletamine unikaalses keraamikapõletusahjus, mis töötab gaasi- ja puuküttel ning mida Euroopas on vaid kaks – üks Islandil ja teine Saaremaal.

Laagri üks korraldajaist Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Maila Juns-Veldre ütles kommentaariks, et kogu nädal oli äärmiselt põnev – ehkki kohal oli rahvusvaheline seltskond, kellest enamik töötab ise õppejõududena, tekkis laagris mõnus sünergia. „Nii suhtumine kui suhtlemine oli ühel tasandil, see oli väga oluline,“ märkis ta, lisades, et fantastiline oli ka positiivne suhtumine õpetamisse.

„Sinu professionaalsust hinnati su teadmiste, kogemuste ja tööde põhjal, mitte selle järgi, kui palju sa oled endale tiitleid külge haakinud või mitu kõrgkooli oled lõpetanud,“ rääkis Juns-Veldre. Põnev oli tema sõnul vaadata, kuidas töötab kolmandat põlve keraamik Minna Sola Soomest (kellele teadmised-oskused on ilmselt emapiimaga kaasa antud) või millise andumusega tegutseb islandi kunstnik Sigga Gudmundsdottir.

Rõõmu tegi laagri korraldajatele (lisaks Maila-Juns Veldrele veel Eesti kunstiakadeemia keraamikaõppejõud Ingrid Allik, vabakutseline keraamik Tiina Kaljuste ning ahjumeister Andres Allik), et laagri öise lõpunäituse avamisele tuli nii palju inimesi.

„Tekkis tunne, et vahest peakski Kuressaares suvisel ajal näitusi öösel avama,“ arvas Juns-Veldre. Kohal olid nii linnapea Urve Tiidus kui ka uhkesse raudrüüsse riietatud abilinnapea Argo Kirss. Öönäituse avamine kestis tervenisti kaks tundi ning oli Juns-Veldre sõnul tõeline rituaal. „Feeling oli ikka väga tugev,“ märkis ta.

Laagri käigus valmistati erinevaid lohedest inspireeritud töid. Sarnaselt Ingrid Allikule, kelle tööd olid inspireeritud Karja kiriku ornamentidest, tundsid kõik laagris osalejad suurt huvi just meie kultuuripärandi vastu ning seda tutvustati ka Islandilt, Soomest, Lätist kokkutulnud keraamikutele. Külastati meie vanu kirikuid ja Pöide maalinna, mis on saarlaste endi ehitatud.

Lohelaagris valmis ka kingitus Eesti vabariigi presidendile Toomas Hendrik Ilvesele, kes on lubanud külastada lossihoovis tegutsevaid käsitöökodasid eeloleval neljapäeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 117 korda, sh täna 1)