Folgist ise ja omapäi

Folgist ise ja omapäi

 

Nagu tänasest meie lehest lugeda, olid pühapäeval lõppenud 15. Viljandi pärimusmuusika festivalil meie omad „luurajad” kohal ja seega igati asjalikud kommentaarid lehes esindatud. Aga allakirjutanuga juhtus sedaviiti, et ka vanaema Saaremaalt kutsuti suureks piduks kohale. Igaks juhuks, et noored saaks vabamalt kontserte nautida ja et kui ikka pisipere liiga ära väsib, siis nad viisakalt mammiga koos koju kotile puhkama toimetada.

Vanaemale olisee meeltmööda küll – päevad läbi sai ju suure perena koos nautida üht ütlemata vahvat pidu. Sellist, mida varem näinud polegi. Viljandi linn, mis tavaliselt nädalavahetustel tühi ja vaikne, lausa kihas. Kihas rõõmsatest, heatujulistest inimestest, keda kasvõi pargipingil istudes võis lihtsalt niisama nautida ja imetleda. Pagana ilus rahvas need eestlased! Sekka muidugi ikka võõrast verd ka. Mina ei näinud joodikuid ja narkareid, mida nüüd tagantjärele selgub, et ikkagi oli. Kus nad olid? Politseinikke – neid oli küll ja küll ja üks narkokoeragi ringi luusimas. Aga kui mõelda, et kokku oli Viljandisse tulnud muusikat ja peomelu nautima enam kui 20 000 inimest, siis 70 kainenema viidud joomast ja 24 narkarit polegi ju teab mis suur arv sellise massi hulgast. Nimetage mulle üks suur pidu, kus joomareid poleks. Meie, eestlased oleme ju laulurahvas, aga paraku ka joomarahvas. Pealegi, mitte ühte suuremat kuritegu folgi ajal Viljandis ei registreeritud.

Mis mulle meeldis? Meeldis see, et kontsertidel olime kõik ühesugused. Nii me huilgasime (mina ka), kui Matvere Väikeste Lõõtspillidega järjekordse laulu lõpetas. Pagana tore oli. Aga ilusam ja vahvam oli veel see, et just oli päike paistnud ja siis tuli pilvesagarast kenake kapatäis vihma. Kõik see mees, ühesugused märjad, poriste plätudega, mõned ettenägelikumad kummikutes, pori- ja veeloigus tantsusammu vihtumas. Unusta ära, et oled tagasihoidlik eestlane!

Igatahes arvan küll, et tuleval aastal lähen aga jälle, kui lapsed kutsuvad. Siis olla teemaks näppepillid. Huvitav, mismoodi see välja kukub? Regilaul tänavu – see oli super!

Aga kodus selgus, et siin peetud ka folgipidu. Valjala vallas pandud püsti Jööri folk. Vot see juba on midagi! See näitab, et küla elab. Ja kuni meie küla elab,
elame meie ka …

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)