Apteegikaan seab küsimärgi alla Kaarmise järve puhastamise (1)

Kaitsealuse apteegikaani leidmine Kaarmise järvest seab küsimärgi alla järve puhastamise plaanid ning piirkonna kasutusele võtu maakonna uue puhkekohana.

Riiklik Looduskaitsekeskus teatas Kaarma vallavalitusele, et on avastanud Kaarmise järve piirkonnast II kategooria kaitsealuse liigi – apteegikaani elupaiga.

Kaarma valla abivallavanem Kairi Niit ütles Oma Saarele, et teade tuli vallale halva üllatusena, sest toob kaasa järve puhastamisel täiendavaid kulutusi ja asjaajamist. Keskkonnainvesteeringute keskus eraldas selle aasta esimeses taotlusvoorus Kaarma vallale 5,2 miljonit krooni Kaarmise järve puhastamise esimese etapi töödeks.

„Murelikuks teeb see, et II kategooria kaitsealuste liikide puhul tuleb kaitsta ka elupaiku, mitte ainult liiki,“ ütles Niit. Kuna Kaarmise järve puhul on tegemist ka Natura alaga, siis annab see keskkonnateenistusele õiguse nõuda järve osas täiendavaid uuringuid, mis suurendaks projekti eelarvet, selgitas abivallavanem. Täiendavate uuringute korral satuks tõsisesse ohtu ka sihtfinantseerimise lepingu sõlmimise tähtaeg, mida vald on juba niigi palunud KIKil pikendada.

Arvestades uusi asjaolusid, on Kaarmise järve puhastamine Kairi Niidi sõnul küsimärgi all. Otsuse järve puhastamise kohta langetab vald pärast seda, kui on saanud keskkonnateenistuselt infot täiendavate uuringute kohta.

Kaarma vallavanem Ülo Vevers on varem öelnud, et vald tahab 2010. aastaks kujundada maaparandustööde tõttu kinni kasvanud Kaarmise järvest uue puhkeala, kus saab käia ujumas, kalal ja paadiga sõitmas. 11, 5 ha suurune järv asub Kaarma ja Kärla valla piiril 14 km kaugusel Kuressaare linnast.

Apteegikaani avastamine on seotud samuti KIKi poolt rahastava projektiga, mille käigus kaardistab Riikliku Looduskaitsekeskuse Saare regioon apteegikaani leiukohti, et vältida selle haruldase liigi hävimist Eestis.

Saaremaa on apteegikaani kõige olulisem elupaik Eestis ning kaani kadumine Saaremaal tähendab selle liigi kadumist terves Eestis. Mujal Euroopas on apteegikaan peaaegu kadunud liik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)