Torgus elatakse leviaugus (8)

Torgus elatakse leviaugus

 

Ehkki Eesti Energia on lubanud, et uus pakutav KÕU-internetiteenus on garanteeritud kogu vabariigi territooriumil, vajadusel või lisaseadmete kaasabil, selgus nädala alguses, et siiski ei ole ka spetsiaalsete seadmetega Sõrve sääre tipus võimalik internetilevi leida.

Torgu vallavolikogu esimehe Mihkel Undresti sõnul ei hõlma leviauk aga mitte ainult internetti, vaid ka näiteks tele- ja raadiokanalite ning mobiilside levi.

„Kanal2 ei näe me üldse,“ märkis Undrest ning rääkis, kuidas ta teab täpselt pärast Läätsat iga kivi, millise juures mobiililevi on ja millise juures mitte. „Viieristi–Vintri sirgel kaob levi ära, Iide sirgel tuleb tagasi,“ ütles ta, lisades, et päris Sääre tipus võib telefon hoopiski Läti levialasse sattuda ning Jämaja kandis jälle hoopiski Rootsi Kuningriigis olla.

Undrest kurtis mõned aastad tagasi TV- ja raadiolevi probleeme ka majandus- ja kommunikatsiooniministrile, kuid tulemusteta. „Paar autot siin siis käis, mõõtsid ja tegid midagi, aga ei sündinud sellest midagi,“ kurtis volikogu esimees.

Mis puutub aga interneti kättesaadavusse, siis Undrest ise Eesti Energiaga kõnelenud ei ole (seda on teinud vallavanem), kuid teab, et ühe suure korrusmaja jagu oleks internetitahtjaid Torgus küll. „Kui on paar-kolm lisatarbijat, ei taheta nende jaoks kulutusi teha,“ möönis Undrest, kelle sõnul võiks Torgu vallas internetist huvitatuid olla 120.

„Praegu on internet ainult neile kättesaadav, kel olemas lauatelefon,“ märkis ta, „see ei kehti aga raadiotelefonide puhul.“ Naljaga pooleks täheldas Undrest, et ega keegi enne pealinnas Torgu probleeme märka, kui omakandimeest ministriks pole saadetud.

Mis puutub aga Eesti Energia poolt reklaamitud igale poole levivasse KÕU-internetiteenusesse, siis märkis firma kommunikatsiooni arendusjuht
Helen Attikas, et tõesti on Eestis kolm valget laiku, mis jäävad väljapoole KÕU leviala. „Üks neist on Hiiumaal, teine Valga lähedal ning kolmas Sõrves,“ sõnas ta, lisades, et Eesti Energia on võtnud põhimõtteks tegeleda klientidega, kellel on leviga probleeme, personaalselt.

Sel nädalal aga teatas Tammuna küla elanik Pekka Rahikainen Oma Saarele, et ehkki Eesti Energia spetsialistid käisid tema kodus spetsiaalsete seadmetega levi mõõtmas, ei leidnud nad mingit signaali. „Ka Eesti Energia klienditeenindaja kinnitas mulle, et KÕU ei levi siiani,“ märkis Rahikainen, kelle sõnul teeb energiafirma siiski kõlvatut reklaami.

„Kas see on Tiigrihüpe minevikku?“ küsib ta. Attikas märgib siiski, et uus nädal võib Torgu-levisse selgust tuua, sest juba täna minnakse Tammunasse täiendavaid mõõtmisi tegema. „Pärast neid mõõtmisi on ehk uueks nädalaks selgem, kas ja mida Sõrve poolsaarel internetiühendusega parandada annab,“ teatas Attikas Oma Saarele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)