Purjus alaealiste hulk kasvab (1)

2007. aasta esimesel poolel registreeriti Saaremaal 345 alaealiste väärtegu, nendest 155 oli seotud alkoholiseaduse rikkumisega. 2006. aastal olid need arvud märgatavalt väiksemad, kokku registreeriti samas ajavahemikus 221 alaealiste väärtegu, millest alkoholiseaduse rikkumisega oli seotud 101.

Kuressaare politseijaoskonna noorsoopolitseiniku Maret Metsmaa sõnul tarbitakse alkoholi ohtralt kõigi Eesti noorte seas. 1989. ja 1990. aastal sündis Eestis palju lapsi ja just neil aastail sündinud noorte seas trend alkoholi tarvitada aina kasvab. Politsei huviorbiiti sattunud alkoholitarvitajate vanus on alanenud juba 12.–13. eluaastani.

Põhjusi, miks noored meelemürke tarbivad, on mitmeid. Maret Metsmaa tõi välja kolm põhitegurit: „Kodu, sõbrad, reklaam.” Ta lisas: ”Kui noortel midagi teha ei ole, siis otsitakse võimalust alkoholi kätte saada ja olles kogenematu, langetakse ilusate pudelite ja lahja alkoholi peibutuse ohvriks.” Noor inimene on väga mõjutatav. Soovitakse olla n-ö kambas sees ja proovida ka kangemaid vägijooke, põhjendades seda stiilis „miks mina ei või, kui tema võib”.

Metsmaa sõnul peaksid suurimaks eeskujuks olema siiski täiskasvanud inimesed. Täiskasvanu, kes müüb või ostab alaealistele alkoholi, on samasugune õigusrikkuja nagu noor, kes seda alkoholi tarbib. Viimase kuue kuu jooksul on neljal juhul karistatud täiskasvanut alaealisele alkoholi ostmise eest. Maret Metsmaa märkis, et üldiselt püüavad alaealised siiski varjata, „tänu“ millisele täiskasvanule nad kauplusest alkoholi kätte on saanud.

Kas on veel rohtu, mis avitaks?

Noorsoopolitseinik soovitab hoida kodus häid peresuhteid, ka võiksid ema-isa tunda sagedamini huvi, kus ja kellega laps on, millega tegeleb. Samas teab Maret Metsmaa rääkida juhuseid, mil vanem on ise kodus saunaõhtul alaealisele lapsele õlut ja siidrit pakkunud. „Niimoodi anname me noorele vale signaali,“ nentis Metsmaa. „Tal tekib küsimus, miks siis väljaspool kodu õlle- või siidrijoomist nii halvaks peetakse, kui kodus tohib. Reeglid on loodud selleks, et neist ka kodus kinni peetaks.“

Ta lisas, et kuigi politsei annab igal juhul oma panuse võitluses aina suureneva probleemiga, mida kujutab endast alaealiste alkoholitarbimine, peavad siiski ennekõike olema eeskujuks kõik täiskasvanud ise, muidu on politsei töö justkui võitlemine tuuleveskitega. Noorte alkoholitarbimine ei lõpe iseenesest, sellega peab võitlema kogu aeg ja suunama neid seaduskuulekale eluviisile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)