Oma särk on kõige lähem…

Oma särk on kõige lähem...

 

Postimehe ajakirjaniku Risto Berendsoni 2. juulil ilmunud artikkel “Jõustruktuuride uue akadeemia projekt kogub Murastes tuure” suisa nõuab kommenteerimist. Eelnev töökogemus on mind erinevatel aegadel sisekaitseakadeemia teemaga vähem või rohkem sidunud. Tänasel päeval on arvamus uue õppekompleksi asukoha asjus pärit vaid ühest allikast – sisekaitseakadeemia ametnikkonnalt.

Lipp lipi peal

Meenutan, et praegune kompleks Tallinnas aadressil Kase 61, ehitati juba 80-ndatel aastatel Nõukogude Armee ehitusvägede koolitamiseks. Ideoloogia, mida kooli projekteerimisel kasutati, erineb tänapäevastest vajadustest täielikult. Suure osa kompleksist moodustavad pikad tühjad koridorid, kus viidi läbi rivistusi ja tehti riviharjutusi. Tänapäevases akadeemias vajadus taoliste ruumide järele puudub, küll aga vajavad mahult arutult suured pinnad koristamist ja kütmist.

Masendav on ehituse kvaliteet. Kompleksi ehitasid Nõukogude armees teenivad tööpataljoni sõdurid, kellel enamjaolt puudus ehitusalane väljaõpe. Mitmeid kompleksi osi on aastate jooksul renoveeritud. Saavutatud on lipp lipi peal efekt. Kompleksi hinnanud ehitus-spetsialistid peavad hoonete jätkuvat taastamist majanduslikuks lolluseks.

Minu seisukoht oli ja on, et tulevasi siseturvalisuse loojaid tuleb koolitada tingimustes, mis vastavad arenenud ühiskonna vajadustele ja seda nii materiaalses kui sisulises mõistes. Juba 2005. a oli peaminister Andrus Ansipi seisukoht, et tänased akadeemia hooned ei ole sobilikud.

Vaidlused uue koolituskeskuse asukoha ümber kestavad, vaatamata sellele, et uue kompleksi ehitus on üks siseministeeriumi prioriteete ja seda toetab ka tollane ja tänane valitsusjuht. Kompleksi ehitust Murastesse on otstarbekaks pidanud erinevate valitsuste liikmed. Muraste kasuks räägib ka see, et juba praegu tegutseb seal modernne piirivalve kolledž.
Vastuseisu taga on aimatav isiklik huvi

Põhiline vastuseis sisekaitseakadeemia uuele asukohale tuleb SKA ametnikelt. Üldiselt on keerulistel probleemidel väga lihtsad põhjused. Julgen väita, et ametnikkonna vastuseis ei ole tingitud üllastest põhimõtetest, vaid lihtsast isiklikust huvist. Akadeemia asukoha muutus toob kaasa ebamugavusi tööl käimises ning mitmetele töökoha võimaliku kaotuse.

Avalik tegutsemine Murastesse kaasaegse õppekompleksi ehitamise vastu on tegelikult grupi inimeste võitlus säilitamaks rutiinne isiklik elukorraldus. Manipulatsioon üliõpilaste arvamusega on aga eetiline küsimus. Ja nii väiklastel põhjustel ei tohi kannatada otsus, mis mõjutab oluliselt kogu riigi sisejulgeoleku tulevikku.

Kalle Laanet on endine siseminister.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)