Küladepäev toimub 14. juulil Vikil

Küladepäev toimub 14. juulil Vikil

 

Selle aasta küladepäeva korraldavad Saaremaa Kodukant ja Kihelkonna vallavalitsus Saaremaa ettevõtluse edendamise sihtasutuse toel laupäeval, 14. juulil Vikil Mihkli talumuuseumis, kus seminari põhiteemaks on põlistalude ajalugu, säilimine ja tulevik.

Põlistaludel on ju oluline osa maakultuuri järjepidevuse hoidmisel ja rahvuse elujõu tagajana. Eesmärk on väärtustada ja toetada seda, mida põlistalud annavad maakultuuri loojatena ja kandjatena nii kultuurile kui ka ühiskonnale. Põlistalud on eestlaste vääriselupaigad.

Talu ja talupere mõiste tuleb seadustada. Riiklikult tuleks toetada linnadest maale, eriti aga põlistaludesse elama asumist, talude taastamist ning hoidmist.

Toetust vajavad põlistalude ning põliste talukohtade säilitus- ja ennistustööde projektid ning vajalike tööoskusi ja teadmisi andvad koolitused.

Küladepäeva eesmärgiks ongi rääkida kahekümnenda sajandi maa-arhitektuurist (Heiki Pärdi) ning anda ülevaade meetmetest, mille abil on võimalik tõsta põlistalude elujõulisust ja konkurentsivõimet ning peatada põlistalude arvu vähenemine (Elo Lutsepp).

Mihkli talumuuseumis toimuva küladepäeva ajakava:
Kell 10 kogunemine, põlistalusid ja ettevõtlust tutvustavate materjalide ülespanek;
kell 10.30 Saaremaa Kodukandi hümn, avamine, tervitussõnad;
kell 11 õppepäev teemal Põlistalu eile, täna, homme: XX sajandi taluarhitektuur (Heiki Pärdi, EVM teadusdirektor), maa-arhitektuuri ja maastike uurimise ja hoidmise riiklik programm (Elo Lutsepp, EMV projektijuht);
kell 14 lõuna kaasavõetud piknikukorvist;
kell 15 talude ettevõtluse võimalustega tutvustamine;
kell 16.30 Kihelkonna valla taidlejate kontsert;
kell 17 küladepäeva lõpetamine.

Kohapeal on võimalik tutvuda külas tehtava toodanguga ning soovi korral ka kaasa osta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 11 korda, sh täna 1)