Seitsmevennapäeval

Suvest on kokkuvõtteid veel varavõitu teha – puhkusepriius alles kestab. Kes-kus-kuidas lõõgastus, sellest kuuleb taas siis, kui telejaamad jälle traditsioonilistele saatekavadele üle lähevad ja n-ö kaanetegelased sellekohaste vastustega eetriaega täita aitavad. Ehk lühemalt öeldes – sügisel.

Praegu aga elu pulbitseb. Kuressaares algab päev varahommikuste soomlastest vanapaaride jalutuskäikudega, kellele päeva kasvades välikohvikute laudade taha lisajõudu koguneb. Kuna Kuivastu–Virtsu liinil on ülesõiduintervall pisike, siis uue „lasti” maale jõudmist ei tajugi – rahvast on kogu aeg palju.

Kui aga Kärdlas kauplusse sattudes leiad end keset valjuhäälseid seltskondi, võib vaid kellale pilku visates tõdeda, et pool tundi tagasi andis praam Heltermaal otsad. Mõni kaubanõudja pole raatsinud isegi õllepurki kaasa võtmata jätta. Platside servad ja poeesised on umbselt autosid täis: parkimine tuletab meelde vana nalja kartulipanekust – mitte ruutpesitsi, vaid ristseliti.

Kohalik üritab oma piima-leiva-saia targu varakult ära osta, et lettide vahel mitte sattuda mandrilt tulnud „trammi” alla. Kuid ka ülemeretulnukad peaksid meeles pidama, et suitsetamispahe võib siin rahuldamata jääda, sest enampruugitavad sigaretid on tihtipeale lihtsalt otsas ja ka karastusjookide valik võib ajuti päris kokku kuivanud olla.

Suvine saarte vallutamine on aga popp ja adrenaliin hakkab möllama juba pelgalt siiatuleku mõttest. On üllatav, et ränki liiklusõnnetusi pole see endaga kaasa toonud.

Mida ei saa kahjuks mandri kohta öelda, kus toimiks justkui seaduspärasus – nii kui meedias jõutakse jutt karistuste karmistamisest lõpetada ja kontrollreidide korraldamisse vahe sisse teha, on ohvriga õnnetus justkui irooniaks liiklusohutuse tagamise püüdlustele käes. Paraku aga tahab olla nii, et joodikjuht ise pääseb elu ja ehmatusega, kaaslase osaks langeb aga must kile sündmuskohal. Aga see on ju mandril ja seega kaugel.

Võime küll kiruda tüütuid tulijaid, kuid ilma nendeta me ka hakkama ei saa. On ju enamikule majutusega tegelejaile need kolm-neli kuud lausa kulla alusel aeg, mis talve üle aitab elada ning toidu- ja ehituspoodide käivet kasvatada.

Kui täna sajab, siis seitse nädalat järjest.
Vaevalt, et see saartele tuleku lusti kahandab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)