Meil on kollektiivpuhkus (7)

Kunagi ütles keegi, et vallavalitsus, kes suudab minna kollektiivpuhkusele, on haldussuutmatu.

Üsnagi ränk hinnang, millele maakonna kümne omavalitsuse juhid kindlasti vastu vaidlevad, sest nende arvates on kollektiivpuhkus ju parim lahendus – ametnike kompetents ei ulatu nagunii kolleegi karjamaale (ehitusnõunik ei suudaks asendada sotsiaaltöötajat ning vastupidi) ning milleks pidada lahti vallamaja ust, kui inimene, kes tulnud kaugelt ookeani tagant oma ehitus- ja maa-asju ajama, ei saaks neid iial sirgeks vaid tehnilise sekretäriga suheldes.

Õigem on ikka uks kinni panna ja tulgu teine kord, siis kui puhkuste aeg läbi. On kõigil lihtsam. Mind paneb aga sügavalt imestama, miks on siis viis valda maakonnas otsustanud vaatamata heina- ja puhkusteajale oma tööd vallarahva hüvanguks jätkata?

On´s nad mingid nannipunnid, kes pole talvel oma tööde-tegemistega toime tulnud? Kahtlen sügavalt, sest tegemist on ühtede toimekamate omavalitsustega, kust tuleb ühtelugu positiivseid ja innovaatilisi sõnumeid.

1. juuliks pidi kõikidel valdadel olema valmis üldplaneering. Eilse seisuga oli see dokument puudu seitsmel vallal, kes kõik kirjutavad samas vallamaja uksele sildi „Vald kollektiivpuhkusel“. „Nannipunnidest“ neljal on aga üldplaneering kaante vahel, ühel kohe-kohe niikaugele jõudmas.

Muidugi võib öelda, et ju jõuab, ju saab, aga kui vallajuhid ei suuda täita riigi seadusi ning suhtuvad neisse üleolevalt, tekib küsimus: miks peavad seadusekuulekad olema vallakodanikud?

Vanasti öeldi: enne töö ja pärast lõbu. Ka lastele räägitakse ikka, et enne peab toa ära koristama ja siis saab mängima, jäätist sööma või mis iganes toredat tegema. Või võtavad vallajuhid oma eksistentsi arhailises „mõisa köie“-stiilis? Et las lohiseb!

Ehk peaks siiski sügavamalt mõtlema hakkama haldusreformi peale. Oleks rohkem ajusid ja kompetentsi, enam oma ukseesisest kaugemale vaatamist. Kui keegi ütleb, et suur vald kaugeneb inimesest, siis küsiksin vastu, kui palju meil üldse oma vallamajja asja on? Ega ju eriti polegi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)