Muuseumi kaheksas kaheaastaraamat jõudis lugejaini (1)

Reede pärastlõunal esitleti Kuressaare piiskopilinnuse Roosas saalis Saaremaa muuseumi kaheksandat kaheaastaraamatut 2005–2007. Kolmesaja nelja leheküljelises trükises on kolmteist artiklit viieteistkümnelt autorilt, lisaks muuseumi kroonika, autorite lühibiograafia ja lugude ingliskeelsed sisuseletused.

Kõiki kaheksat raamatut on toimetanud muuseumi teadusala asedirektor Olavi Pesti, kes ütles, et taoliste trükiste väljaandmise tingis elu ise.

„Meie kätte tuli mitmesugust huvitavat materjali, alates koduloolaste artiklitest ja lõpetades professionaalsete ajaloolaste ning loodusteadlaste kirjapanduga. Tol ajal need materjalid õiget ilmutamiskohta ei leidnud. Ka meie oma muuseumi arhiivis on hulgaliselt huvitavalt kirjapandud mäletusi ja dokumente. Leidsimegi, et nende avaldamine raamatuis õigustab end täiesti. Kuna ilmus juba kaheksas raamat, siis see näitab, et töö kannab vilja, autoreid leidub, samuti lugejaid, järelikult oleme õigel teel,“ märkis toimetaja Olavi Pesti.

Värskes trükises kirjutab Eesti üks auväärsemaid ajaloolasi ajaloodoktor professor Enn Tarvel kolme Saaremaa (maa)linna nimest. Toimetaja sõnul on väga põhjalik artikkel Anton Pärna ja Erki Russowi sulest. See on Kaarma pastoraadi ajaloost – „Kaarma pastoraat – kas Saaremaa vanim kivihoone?“ Kaks artiklit on Johann von Lucest, kelle 250. sünniaastapäeva hiljuti tähistati. Autoriteks on Kaarina Rein ja Ülo Parbus. Muuseumi mälestustevõistluse kirjutamise võitja Sulev Truuväärti lugu on „Meenutusi elust Vilsandi saarel pärast suurt sõda“.

Autorite nimistus on veel Andres Adamson, Juta Saron, Tõnu Sepp, Raul Salumäe, Ago Rullingo, Heino Kermik, Meinhard Saarkoppel, Bruno Pao ja Kalle Kesküla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)