Saare Mahe tutvustas väiketöötlemise käsiraamatut

Eile tutvustas MTÜ Saare Mahe kohalikele ja Võrust kohale sõitnud huvilistele hiljuti valminud käsiraamatut väiketöötlejatele. Ühtlasi toimus Maheköögis kahepäevane seminar, kus räägiti ühisettevõtluse riskidest ning oma toodetele lisaväärtuse andmisest.

Valminud käsiraamat on mõeldud väiketöötlejatele ning kirjutatud marjade, puuviljade ja köögiviljade töötlemise näitel. Põllumajandusministeeriumi tellimusel koostatud raamat koosneb kahest osast: hügieen ja majandamine.

„Seal kirjutatakse lahti kõik vajalikud punktid, mida üks väiketöötlemisega tegelema hakkav inimene peab teadma,“ märkis Aivar Kallas Saare Mahedast ning lisas, et materjali on läbi vaadanud ka veterinaar- ja toiduamet, kes tegi omalt poolt mõne täienduse. Lähipäevadel antakse raamat üle põllumajandusministeeriumile. Huvilised saavad sellega edaspidi tutvuda ministeeriumi ja Saare Mahe (www.saaremahe.ee) kodulehel.

Seminaril oli peaesineja šotlane Howard Wilkinson, kes tutvustas osalejaile väljakutseid, mis võivad oodata neid, kes on otsustanud ühiselt tegutseda ja oma tooted turule tuua.

„Tuleb eristada sotsialismiaegset ühistegevust ja seda, mida meie püüame saavutada,“ selgitas Wilkinson, kelle sõnul on ühiselt töötamine keeruline ja proovilepanev, kuid samas ääretult tasuv. „Tuleb rohkem mõelda regionaalse koostöö peale – ühised brändid, ühine turundus,“ innustas šotlane. „Oluline on oma uhkust pisut alla suruda ja õigetes kohtades kompromisse teha.“

Ühe teemana käsitles Wilkinson toodetele lisaväärtuse andmist, olgu see siis kas või pakendi läbi. „Mahetoodangut võib ühest küljest vaadata kui ilusat kingitust ning teisalt kui kvaliteetset ja sellevõrra kallimat toitu,“ tõi mees näite heast pakendamisest.

Võru seminaristide esindaja Kaja Kesküla MTÜ-st ETNA Eestimaal selgitas, et Saaremaale tuldi seminari pidama eesmärgiga saada kohalikelt häid õpetusi, näha juba tehtut ning rääkida kõigest vahetult kohapeal.

Tuleval esmaspäeval toimub samas hügieenikoolitus nendele inimestele, kes tahavad alustada väiketöötlemise/toitlustamisega või on turismitalunikud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)