Et siis… riskime?

Teadlased hoiatavad juba ammu katastroofide eest, mille toimumise sagedus tõuseb ja millega võitlemine, õigemini tagajärgedega võitlemine inimkonnale ilmselgelt ülejõu käib. Olgu see tõusuvesi Londonis, kuumalaine Prantsusmaal, üleüldine temperatuuritõus, mis toob kaasa soojade merede laienemise ja millega luuakse soodne „inkubaator“ hävitavate hiidlainete tekkimiseks.

Me oleme harjunud mõtlema, et Maarjamaad see kõik ei puuduta, meie ajame siin rahulikult oma asja. Nii kaua kui ükskord seisame silmitsi olukorraga, kus Läänemeri on üle ujutanud Saaremaa ja Hiiumaa ning ainult Kõpu poolsaar osutub paigaks, kus kaks naabrit teineteisele kuiva jalaga külla minna saavad.

Kui eelnenu kontekstis jätkata nüüd aktsiisimaksu tõstmise teemaga, siis paneks see muigama. Kuid suhtumine, kuidas seda serveeritakse, teeb tõsiseks.

Hiljutises ETV „Foorumi“ saates küsiti vaatajate käest küll eurole ülemineku „jah“-i ja „ei“-d, tegelikult käis aga jutt ainult aktsiisimaksu ümber. Euroopa Liidu seatud aktsiisimaksu tõstmise nõuet tuleb tahes-tahtmata täita, kui me eurole üle minna tahame. Iseasi, kui ja kellele see kasulik on. Rohkem kui 5600 televaatajast ütles 68,1% selge „ei“.

Kuid mõtlema pani Eiki Nestori avaldus, kes endale justkui koalitsiooni ja opositsiooni lepitaja rolli võttes seletas valjuhäälselt, et kui mõned aastad tagasi tehti otsus hakata aktsiisimaksu järkjärgult tõstma ja see lõppkokkuvõttes ennast ei õigustanud, siis nüüd tuleks riskida (!) ja maksutõus korraga teha. Ehk teisisõnu nagu anekdoodis, kus karupoeg, avastanud oma voodis tüdruku magamas, ütleb vanematele: ah, kustutame tule ära, eks hommikul aruta… Karupoeg ei riskinud loomulikult millegagi. Meid aga sunnitakse selleks.

Kui eelmise ja leebema aktsiisitõusuga tehti viga, ehk annaks sellest õppides korrektuurid teha ja uisapäisa-riski võtmata edasi minna. Teisalt on eurot, mille puhul Soome kogemus ütleb, et elukallidus tõuseb, kõige rohkem vaja suurtel rahvusvahelistel firmadel. Selleks rahaks, mille eest Maali maalt endale külapoes leiva ostab, kõlbab suurepäraselt ka
oma kroon.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)