Valitsus tahab tõsta viina hinda (1)

Kui riigikogu kinnitab valitsuse neljapäeval vastu võetud aktsiisimuudatused, kallineb järgmise aasta juulist pudel õlut praegusega võrreldes keskmiselt 55 sendi ja liiter bensiini 1,3 krooni võrra, teatas BNS.

Liiter pliivaba bensiini maksab keskmiselt 14,4 krooni liiter, pärast maksutõusu rakendumist kallineb see 9,2 protsendi võrra ehk 15,7 kroonini. Diislikütuse hind tõuseb 12,2 protsenti ehk 14,4 kroonini liitri eest, teatas rahandusministeerium.

Õlle hind tõuseb tuleva aasta 1. juulil praegusega võrreldes 5,5 protsenti ehk keskmiselt 55 senti pooleliitrise pudeli kohta. Viin kallineb ligi viiendiku võrra ehk umbes 12 krooni pooleliitrise pudeli kohta. Kääritatud alkohoolseid jooke aktsiisitõus ei puuduta.

Alkoholiaktsiis tõuseb järgmisel aastal kaks korda: jaanuarist 10 ja juulist 20 protsenti.

Kõige enam ehk ligi 51 protsenti tõuseb järgmise aasta juulis sigarettide aktsiis. Kui praegu maksab pakk suitsu poes keskmiselt 21 krooni, siis pärast maksumuudatust on selle hind 31,6 krooni.

Maagaasi hind aktsiisitõusust oluliselt ei muutu – kasv on praegusega võrreldes 3,4 protsenti.

Uus viieprotsendiline aktsiis hakkab kehtima ka elektrile, kuid lõpptarbija jaoks see hinda ei muuda, kuna ühtlasi langetatakse süsinikdioksiidi saastetasu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)