Liiga ilus, et olla tõsi

„Saarlased, teie korraldatud võistlus oli viimase peal! Kõik oli tipp-topp, järgmisel aastal tuleme jälle!“

Ajakirjanikuna olen olnud tunnistajaks üsna mitmel sportlikul jõukatsumisel, kus mandrilt tulnud tippsportlased on jaganud tunnustust siinsetele spordijuhtidele ladusalt läbi viidud võistluse eest. Laias laastus on see kiitus saarlastele, meile kõigile. Õnneks on meie maakonnas mehi ja naisi, kes nii spordivõistluste kui kultuurisündmuste korraldamisega Saare- ning Muhumaa aupaistesse tõstavad.

Kahjuks on ka vastupidiseid näiteid. Nii mõnigi publikut ligi tõmmanud traditsiooniline spordivõistlus või kultuurisündmus on nende korraldajate süül maakonna populaarsusele kurjasti mõjunud. Ammugi enam ei põrise mootorrattad Upa ringil või Tahula motostaadionil. Kas kuuleme sel aastal ooperiaariaid Kuressaare linnuse hoovis?

Looduskaitsekuul on mõistlik rääkida ka sellest, millest on huvitatud tuhanded maakonda külastavad turistid – meie saarte omapärasest ja haprast loodusest. Kas suudame ja oskame kaitsta rannikualasid, alvareid, soid, järvi ja rabasid? Kas võime ka aastate pärast meie saari külastanud inimeste kirjapandud muljetest lugeda – liiga ilus, et olla tõsi. Just nii on kirjutanud Saaremaal käinud rändaja Eestimaalt.

„Uskumatult suur ja ajastukohane Kuressaare linnus, Panga ehk Mustjala pank, mis ööbimiskohaks liiga ilus, et olla tõsi, vana tuntud Kaali kraater, vallatused Karujärves, Sõrve sääre tipp, Tehumardi mahajäetud sõjaväelinnak… Mulle hirmsasti meeldivad sellised asjad ja ma ei tundnud ennast turistina, vaid eestlasena.“

Kenasti öeldud! Ülimalt tore, kui meie ise tunneksime end neis ja kõikides teistes maakonna paikades saarlastena, kes ei peaks häbenema külaliste ees, olgu see siis ekskursioonil olev Lasnamäe kooli õpilane või minu pärast kas või Jaapani keiser.

Rõõmuga näitan ka oma külalistele nii Sõrve sääre tippu, Kaalit, Pangat, Tehumardit, Laasu talu jaanalinde, kängurusid ja teisi elukaid, Loona mõisa, Abrukat ja Vilsandit…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)