Mustjala panga areng on lootusrikas

Reedel tõdesid Panga ehk Mustjala pangal toimunud infopäeval osalenud, et Saaremaa ühe populaarsema turismiobjekti arendamine kulgeb õiges suunas.

Nii maavanem Toomas Kasemaa, Mustjala vallavanem Kalle Kolter kui ka vallavolikogu liikmed ja mitmesuguste ametkondade esindajad ning turismiarendajad jäid senitehtuga rahule.

Korralikult välja ehitatud parkimisplats, Saaremaa maastikule omased kiviaiad, vana külaarhitektuuri põhimõtteid järgides rajatud ehitised-varjualused, istutatud puukesed – kõik see oli pilkupüüdev ja kiitvat hinnangut väärt.

MTÜ Panga Areng korraldatud infopäevast osavõtjad said teavet mitte üksnes arendustegevusest, vaid ka panga geoloogiast, Panga küla merendusest ja meremeestest, piirkonna ajaloost, maastikukaitseala iseärasustest, ning sinna juurde nautida kaunist vaadet kristallselgele mereveele.

„Küll on tore, et Saaremaal on selliseid ettevõtjaid, kes teevad meie töö lihtsamaks. Nii saame me giididena pakkuda turistidele sajaprotsendilist külastuselamust,“ märkis oma ettekandes Saaremaa giidide ühingu esinaine Heli Kakko.

MTÜ Panga Areng juhatuse esimees Alver Sagur informeeris edasistest plaanidest. „Tegelikult ei ole meil turistile siin veel midagi pakkuda. Isegi kohvi ei saa me anda, puuduvad korralikud tualetid. Kavandame siia loodusmaja, kuhu saaksime paigutada infomaterjali nii Mustjala panga kui ka Saaremaa loodusväärtuste kohta tervikuna. Miks ei võiks selles hoones olla ka mereline ekspositsioon? Ühes ruumis võiks olla käsitöönurgake, kus külastajad saaksid ise dolomiiti toksida või siidimaalimist harjutada. Siin saaksime suurepäraselt korraldada ka kultuuriüritusi. Kujutan ette panga müürilt kostvat võimast koorilaulu,“ arutles Alver Sagur.

Arendajat häiris see, et detailplaneeringust võeti välja telkimiskoht. „Paljud tulevad siia looduskaunist vaadet nautima, tahavad näha päikeseloojangut. Me ei saa neile aga telkimist lubada,“ kurtis Sagur.

Siiani on looduskaitsjate ja arendaja vahel olnud vaidlusobjektiks turistidele mõeldud keerdtrepp. Geoloog Rein Perens kiitis trepi idee heaks. „Kui Valaste joa trepp sai arhitektuurikonkursil esikoha, miks siis ei võiks siia analoogilist treppi ehitada?“ küsis mainekas geoloog.

Rajamisel on ka päikesekell, mis samuti vahepeal looduskaitsjais vastuseisu tekitas, kuid lõpuks heakskiidu leidis.

Arendaja loodab ka Eesti vabariigi valitsuse toetusele ja rahastamist mitmest projektist.

Pikemalt Panga pangast reedeses Oma Saares rubriigis „Genius loci“.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)