Laine Jänes hindab kohalike kultuurilembust ja teotahet

Laine Jänes hindab kohalike kultuurilembust ja teotahet

 

Möödunud nädalal Saaremaad külastanud kultuuriminister Laine Jänes leidis eest mitmeid korras spordi- ja kultuuriobjekte, kuid ka neid, mis hädasti ülesehitamist vajavad.

Kahepäevast visiiti Saare maakonda alustas kultuuriminister Laine Jänes Orissaarest, kus tutvus hiljaaegu valminud spordihoonega. “Tore ja suurepärane ehitis,” tundis Jänes heameelt.

Ka Mustjala valla spordisaal, mis kooliga ühes, sai ministrilt positiivse hinnangu. Samas jättis talle üpris nutuse mulje kohalik rahvamaja. “Mustjalas sai nähtud nii rõõmu kui kurbust,” nentis Jänes.

Samasugune kurb olukord valitseb Kihelkonna rahvamajas, mis on maakondlikus riigipoolset rahastamist ootavate kultuuri- ja spordiobjektide 2007. aasta pingereas neljandal kohal. Laine Jänes ei näe põhjust, miks ei võiks maja remont juba käesoleval aastal rahastatud saada. “See on valikute küsimus,” märkis ta.

“Kui me üldse tahame, et pealinnast kaugel siiski elu oleks, siis kultuur on see, mis paneb elu käima. Muidugi on inimestele oluline, kus töötada, aga inimese hing vajab ka toitu, seetõttu peab olema koht, kus ennast taastoota,” kommenteeris Laine Jänes väikeste rahvamajade rahastamist.
Minister kiitis kena Lümanda kooli ja innustunud koolijuhti Tiina Talvit. Samuti valla toetust kultuurielule. “Valdades käies on tore näha, kuidas kõik toetavad kultuuritegevust,” rääkis minister.

Toreda üllatuse pakkus Laine Jänesele Kuressaare Linnateatri külastus. “Mulle meeldib see suhtumine, siin ei viriseta, siin saadakse hakkama isegi väikeste vahenditega, oluline on teha tahtmine,” põhjendas Jänes oma postiivseid muljeid. Kuressaares oli ministriga muuhulgas arutusel ka esindusstaadioni teema. “Ministeerium siin seisukohta ei võta, see on kohaliku omavalitsuse otsustada,” kommenteeris Jänes staadioni asukohaga seotud küsimusi. “Ministeerium on nõus, et staadion tuleb kaasaajastada, aga kuidas ja kus, see on kohalike otsus.”

Kuna Saaremaa soovib tulevikus korraldada Saarte mängusid, siis on minister nõus seisukohaga, et infrastruktuuri tuleb arendada. Kas ja mil määral võiks riik mängude korraldamisel abiks olla, Jänes nii kaugele ette lubada ei osanud.

Kahepäevase visiidi Saaremaale lõpetas kultuuriminister Laine Jänes Mihkli talumuuseumis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)