Anna Stankuci maalid kutsuvad rändama ajas ja maailmas

Anna Stankuci maalid kutsuvad rändama ajas ja maailmas

 

Kuressaare linnuse keldrikorrusel on alates 8. maist üles seatud värvikirev näitus poola kunstniku Anna Stankuci maalidest. Stankuci näitus kannab nime „Reisid“, misläbi kunstnik kutsub meid rändama nii Itaaliasse, Mehhikosse kui ka nt Guatemalasse.

„Anna Stankuc on suur Eesti kunsti sõber Poolas. Tema ema on eestlanna, keda sõda ja armastus viis Poolamaale,“ tutvustas näitust EV Varssavi suursaatkonna kolmas sekretär Liina Viies. Stankuc on Varssavis korraldanud mitmeid Eestit tutvustavaid näitusi ja nüüd sai ta võimaluse näidata oma töid Saaremaal. „Kõik, mis on ühenduses Eestimaa ja eesti kultuuriga, on alati olnud mulle väga tähtis ja lähedane,“ kirjutab oma tervituses muuseumile Stankuc.

Kuressaare linnuse keldrikorruse saal on täis suuri värvilisi maale, mis ei kujuta pelgalt ühe linna panoraami või riigile iseloomulikku paika. Siiski on kohad, kus kunstnik käinud, selgelt ära tuntavad. Maalidel näeme inimesi erinevates situatsioonides, lilli või ajalooliselt tähtsaid paiku. Sealjuures on huvitav, et kaks väljapandud tööd on pliiatsijoonistused: „Maiade püha linn selvas“ ja „Tuule püramiid Mehhikos“.

Ülejäänud maalide juures torkab silma elav värvikasutus. Julgelt on kokku pandud erkpunane ja metsaroheline või hoopis meresinine ja samblaroheline. Küllap on reisid nendesse maadesse olnudki nii kirevad. Huvitav on sealjuures veel see, et Eestile omaselt on meie rahvuseepose järgi valminud maal „Leinav Linda“ sünge ja tume.

„Ema kodus on aukohal väga kaunis eesti eepos “Kalevipoeg”, kingitus heade hinnete eest kooli lõpetamisel 1939. aastal. Sageli jutustas ema mulle selle sisu ja nii tekkiski mul huvi Linda loo vastu ning ka maal „Leinav Linda“,“ räägib Stankuc maali sünniloost.

Eraldi terviku moodustavad Stankuci maalid, mis on inspireeritud Frida Kahlo loomingust.

„Frida Kahlost inspireeritud tsükkel näitab inimese püüdu omandada Jumala õigust, et maailmas domineerida,“ tutvustab kunstnik ise seda seeriat. „Tsükkel tekkis Frida Kahlo maalidest “Votum” saadud inspiratsioonist – need olid ka inspiratsiooniallikaks tuttavatele mehhiko maalikunstnikele, kelle töödega puutusin kokku oma Mehhiko-reisil,“ saame selgust, kuidas Stankuc Kahlo maalimiseni jõudis. Kahlo tsükli maalid on sürrealistlikud ja tänapäeva maailma kritiseerivad. Need on kriitilise tundega tehtud pildid, millest kumab läbi soov maailma paremaks muuta või vähemalt näidata inimestele, millele tuleks rohkem mõelda.

„Enamik minu töödest väljendab soovi alal hoida igikestva väärtusega möödaniku jälgi, mis meie tänapäevases elus järjest kaotsi lähevad – olgu see siis puutumata loodusega maastik, vana arhitektuur või rahva kombed,“ püüab kunstnik lahti seletada oma tööde tausta. Need on sotsiaalsed maalid, mis esmapilgul viivad rändama, ent tagantjärele tekib küsimus – kas nähtud (maailma)pilt oligi see, mida ootasid. Kas see Veneetsia on see, mida oled alati ette kujutanud: kirevate maskide ja laulvate gondlimeeste virvarr? Kas Mehhiko mäed, milles peaks peegelduma jumala vaade, on säilitanud oma puutumatuse?

Kunstnik tunnistab, et tema maalid on sündinud rahutus tänapäevaste aegade keerises ja nii kannavadki need pildid endas sõnumit nähtust ja kaduvast, mille hävitajaiks on inimesed ise.

Värviküllane näitus jääb Kuressaare linnuse keldrikorrusel avatuks 1. juulini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)