Mets on püha

See teadmine, et 13. mail algas meil Eestimaal looduskaitsekuu, mis tänavu on pühendet põlispuudele, on Vene-Eesti sassiläinud suhete infomüras sõna otseses mõttes päris ära kadunud. Tõepoolest, mis neist puudest ikka rääkida? Puud olid, on ja jäävad.

Meie esiemadele ja -isadele olid põlispuud väga olulised, sest need andsid varju, sooja, valgust ja tervist, neist valmistati tööriistu, relvi ja tarbeesemeid. Puudele on inimesed kurtnud oma muresid, palunud tervist ja leidnud neilt lohutust. Põlispuid ei tohtinud raiuda. Mäletan, minu isa käis mitu korda metsas, enne, kui raatsis väravapostiks mõne vibaliku tamme maha võtta. Suuresti tänu sellele pühadusele on säilinud meie Saaremaa omapära, millele me ise nii uhked oleme. Need sammaldunud kiviaiad, roogkatusega majad ja kõrged põlispuud taluõuedes… Aga kas sa tead, et Eesti vanim ja vägevaim puu on Tamme-Lauri tamm Võrumaal Urvastes? Selle ümbermõõt on 8 meetrit, kõrgus 20 meetrit ja vanus 700 aastat.

Mets on püha, loodus on püha. Seda lugu kirjutades sattusin isegi üllatavale tõdemusele, et Euroopa on ainus maailmajagu, kus metsade pindala suureneb. Maailmas tervikuna on olukord kahjuks vastupidine – metsa raiutakse halastamatult ning pühade hiite asemel vohab lepavõsa ja haisevad prügihunnikud. Mis seal salata, nõnda meilgi.

Saare maakonnas on kaitse all 46 põlispuud. Maakonna suurim ja arvatavasti vanim puu on Kavandi külas kasvav Kägi-Jaani tamm (ümbermõõt 6,7 m, kõrgus 11 m, vanus u 600 aastat). Rohkem kui 6-meetrise tüveümbermõõduga on veel Täri pärn Liikülas, Põlde pappel Pöide vallas Veere külas. Saaremaa jämedaim kadakas on Oidika kadakas Hindu külas (ümbermõõt 1,6 m, kõrgus 10 m).

Oma päevamõtiskluse lõpuks tahan tuua Eesti Koolimetsade Ühenduse eestvedaja Mikk Sarve üleskutse: “Otsi üles oma kodule lähim põlispuu. Vaadake koos lastega, kas puu alla on tõrust või seemnest kasvama hakanud mõni puulapsuke, kaevake ta hellalt välja ja istutage ta üheskoos kooli või kodu õue.” Räägitakse, et inimene olla siis oma elu väärikalt elanud, kui ta on elu jooksul ehitanud ühe maja, soetanud järglase ja istutanud puu. Ja parem oleks, kui neid kõiki saaks
kokku ikka mitu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)