Öelge ja näidake oma emale, kui väga teda armastate

Öelge ja näidake oma emale, kui väga teda armastate

 

Üks paigake siin ilmas on, kus varjul truudus, arm ja õnn. Kõik, mis nii harv siin ilma peal, on pelgupaiga leidnud sääl.
Lydia Koidula

Ema, see on üks ja ainuke siin ilmas. Ema on kõige alus. Ema ihust sünnitakse, ema tervisest, ema rahulolust või murekoormast saab laps vahetult osa siis, kui ta on veel emaüsas. Teada on ju, et inimloote südamerütm sõltub tema ema südamerütmist. Oma esimestel elukuudel ja -aastatel asub laps koos emaga ühes ja samas toimeväljas ning ema reageeringud ümbritsevale määravad suurel määral ära ka lapse reageeringud. Järgnevas sotsialiseerumisprotsessis hakkavad olulist rolli etendama ka isa, õed ja vennad, vanaemad ja vanaisad.

Seega on iga laps osa oma emast, nii heas kui halvas. Ja see paneb emale suure vastutuse nii lapse oleviku kui ka tuleviku eest. Iga ema saab omakorda kõige täielikumalt täita talle määratud rolli siis, kui tema kõrval on mees, lapse isa, vastutuse jagaja. Just seetõttu on oluline rõhutada emadepäeva eel traditsioonilise perekonna tähtsust lapse kasvatamisel, mis nii bioloogiliselt kui ka sotsiaalselt tagab lapsele kõige parema kasvu- ja arengukeskkonna.

Emad ja isad peaksid oma lapsi harjutama täitma elus vägagi erinevaid rolle. Näiteks ilma sisemise tasakaalu, realistliku ellusuhtumise ja tööarmastuseta, mida minu vanemad mulle kaasa on andnud ja minus arendanud, ei oleks ma arvatavasti oma eluga sugugi nii hästi hakkama saanud.

Mõelge, millal teie viimati oma emale ütlesite, et armastate teda. Mina ütlesin need sõnad oma emale 27. aprillil, kui pronksiöö järgsel Eestimaal oli õhk ärevusest tiine ning mu ema Eesti suursaatkonnas Moskvas piiramisrõngas. Ema ei vastanud tol reedel mitu tundi järjest mobiilile ning nähes telerist, mis ümber saatkonnahoone toimus, tundsin, kuidas hirm mu üle võimust võtab. Kui siis lõpuks ema telefonile vastas, ütlesin esimese asjana läbi pisarate, kui väga ma teda armastan ja tema pärast mures olen. Palusin, et ema tuleks koju, sest tal pidi ju algama plaaniline puhkus. Ma ei mäleta, millal viimati oma ema nii kõvasti kallistasin, kui tol laupäeva hommikul, mil ta koduuksest sisse astus. Mina sain oma ema tagasi ja vanaema sai oma tütre tagasi.

Sellistel hetkedel, mil tajud, et keegi su lähedastest on reaalses ohus ja võid ta kaotada, mõistad, kui asendamatud nad on. Me ei tuleta iga päev oma emale meelde, kui väga temast hoolime, aga on olukordi, kus mõistad, et kogu maailm variseb ilma tema kohaloleku ja läheduseta kokku. Poetess Lydia Koidula on kirjutanud oma kauneimas luuletuses „Ema süda”: Ta sinu rõõmust rõõmu näeb, / su õnnetusest osa saab. Ema ongi ju see, kellega esimesena oma rõõme ja muresid jagada ning kellelt rasketel aegadel tuge otsida, sest Koidula sõnadega jätkates on ema süda nii õrn, nii kindel, muutmata.

Soovin kõikidele emadele ja vanaemadele kaunist emadepäeva ning jõudu ja armastust oma laste ja lastelaste kasvatamisel. Ning kõikidele lastele soovitan ma sagedamini öelda ja näidata oma emale, kui väga neid armastate, sest ema on igaühele kõige armsam ja lähedasem inimene. Armastus ema vastu on seisund, milles ema õnn on lapse õnne vajalik tingimus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)