Taas vaikiva ajastu poole

Ehk teisisõnu: kuidas selle demokraatiaga, mille üheks kandjavaalaks sõnavabadus, siis meie täielises Eesti Vabariigis on?

Kui eelmisel aastal kommikuningas Kruuda mõned väljaanded julges osta, läks meediamaastikul kohe sõjamängu pidamiseks, sest „vaenlane” oli julgenud tungida pühitsetud maale. Turmtuld andsid pea kõik suuremad väljaanded. Ärimehe meediasse tulemine kirjutati „lapsesuu” ja „paha poisi” kontosse, kes oma miljonitega muud targemat teha ei mõista.
Ajakirjandusmaastikul toimuvale hinnangut andes ütles meediaasjatundja Tarmu Tammerk toonases teleinter-vjuus otsesõnu: meie ajakirjandus on kaldu.

Kui sotsioloog Juhan Kivirähk pronkssõduri sellisel moel teisaldamise teravalt hukka julges mõista, kutsudes üles peaministrit tagasi astuma, algatas lugupeetud professor Igor Gräzin riigikogu infotunnis poleemika teemal, kas Kivirähk, kes töötab rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses, on riigiteenistuja või luuletaja, ning seadis koos mõttekaaslase Marek Strandbergiga üles küsimuse Kivirähki sobivusest oma ametisse (!). (Siinkohal tahaks tahes-tahtmata küsida-korrata Ansipi tuntuks saanud hüüatust: „Tule taevas appi!”).

Kui ajakirjanik Mihkel Raud kaitseb Eesti Päevalehes ilmunud Kivirähki arvamuslugu ja kuigi ta ei nimeta Kivirähki rünnanud ajalehte ja selle vastutavat väljaandjat nimepidi, on täiesti selge, et tegu on Postimehe ja Mart Kadastikuga. (Artiklites, mis avaldati tookordses Edasis ERSP tegevuse hoogustumise perioodil 80ndate aastate lõpul, mustati Lagle Pareki EW ohvitserist isa, kelle kaudu näidati n-ö koht kätte ka tütrest dissidendile.)

Kui meie nn suur ajakirjandus on hea meelega nendeks suuraudadeks, millega võimulolijad riigihobust juhivad, sallimata teisi arvamusi, rääkimata nende avaldamisest „sõltumatutes” väljaannetes, siis olemegi jõudnud sõnavabadusega sinnamaani, kus ruumi on vaid ühele aule, ühele mõistuse, ühele südametunnistusele.

Kui see pole tee tagasi vaikiva ajastu poole, mis see siis on?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)