Vägisi armsaks ei tee

Märatsevad noortejõugud Tallinnas meenutasid läinud nädalal kõige enam ajaloost tuntud Kristalliööd – ainult et see oli hoopis teises riigis, teistel eesmärkidel korraldatud aktsioon. Ootusärevalt telepilti jälgides tundusid nii iseenesestmõistetavad asjad nagu rahu, vaikus ja turvalisus privileegina, mida siin, Saaremaal muidu ehk nii ei adu.

Emana tundsin suurt kergendust, et ei pea oma teismeliste laste käikude pärast muret tundma, istusime hoopis koos teleri ees ja arutasime toimuvat.
Mis viib inimesed nii kaugele, et nad hakkavad valimatult märatsema, lõhkuma ja varastama? Viimastel päevadel on üha enam räägitud riigi viletsast integratsioonipoliitikast. Võib-olla on selle asja nimi rohkem „vilets kodanikuõpetus”? Sest kui Eesti riigikoolides peaksid kehtima ühtsed õppeprogrammid, ei saa loota, et see pisku, mis antakse eestikeelsetes koolides, mõjub samamoodi venekeelsetele noortele. Neile ei ole ju ka emapiimaga omariikluse alustalasid mõistetavaks tehtud. Saavad ju peamised eluväärtused oma vundamendi kodust ning see, kuidas kommenteerivad kodus päevapoliitilisi sündmusi ema ja isa, annab lapsele teeviida kogu eluks. Ilmselt on selle integreerumisega lood siiski samasugused nagu vägisi üle tee aitamisega – kui ikka ei taha minna, ega siis saa aidata ka, sest vägisi ju kedagi ega midagi armsaks ei tee.

Olen elanud seitse jõulu Paldiskis ja näinud väga lähedalt sealseid inimesi, kes enamikus olid tulnud sinna Nõukogude armee kutsel (põliselanikke oli 4000 elanikuga linnas 1995. aastal 68). Seal oli selgelt aru saada, et venelasel ja venelasel on vahe ning eesti keele oskus ei ole sugugi ainus kriteerium, mis inimesest seadusekuuleka kodaniku teeb. Paldiskis rääkis mulle ka üks vene rahvusest hää tuttav loo sellest, mis vahe on eestlasel ja venelasel. „Kui eestlane näeb, et naabril on midagi uut ja ilusat, muretseb ta endale veel parema. Venelane aga üritab samas situatsioonis naabri parema asja ära varastada ja kui see ei õnnestu, siis lõhub selle lihtsalt ära.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)