Torm peatas laevaliikluse, võttis elektri ja purustas rajatisi

Torm peatas laevaliikluse, võttis elektri ja purustas rajatisi

 

Nädalavahetusel ägenenud torm peatas parvlaevaliikluse kõikidel liinidel ja lõi rivist välja sada nelikümmend alajaama, häirides elektriga varustamist paljudes piirkondades.

Saaremaa Laevakompanii infojuhi Anne Saare sõnul jäi reedel vastu laupäeva ära Virtsu – Kuivastu öine reis. Triigi – Sõru liinil katkes liiklus reede lõunal. Laupäevahommikune maru aga „naelutas” parvlaevad kõikides sadamates pooleks päevaks ja rohkemakski kai külge.

Üleeile said praamid mandri ja Hiiumaa vahel taas liikuma lõuna paiku ning Virtsu ja Kuivastu liinil õhtu hakul. Heltermaalt väljus esimene alus kell 12.30 ja Rohukülast kell 13.30. Parvlaev Scania sõitis Rohukülast viimasele reisile enne kella kaheksat.

„Sellel praamil oli ka buss 40 reisijaga. Sõidu ajal ennustati jällegi tuule tugevnemist. Kõik läks aga õnneks. Scania sai normaalselt silduda. 10–15 minutit pärast laeva kohalejõudmist ägeneski tuul uuesti, nii et kahe tormi vahepeal said hiidlased koju. Virtsu ja Kuivastu vahel taastati liiklus kell 17. Hiiumaa ja Saaremaa liinil taastus laevaliiklus eile õhtul,” teavitas Anne Saar.

Elektrita jäid reede lõuna ajal esimestena sõrulased. Pöide ja Laimjala kanti sasis reedene torm samuti kõvasti, viies voolu sealtki. OÜ Jaotusvõrk Kuressaare jaoskonna juhi Villord Laulu sõnul said elektrimehed neis piirkondades operatiivselt juba sama päeva õhtul riketest jagu.

„Ööl vastu laupäeva tuli järgmine tormilaine. Elektrita jäi Tagamõisa poolsaar. Tunni ajaga saime sinna voolu tagasi. Seejärel aga jäid elektrita Vilsandi ja Karala kandi rannikualad. Teist korda lülitusid välja Sõrve alajaamad. Ka Kuressaares oli madalpingerikkeid.
Laupäeva hommikul oli rivist väljas 140 alajaama. Elektrita jäi 1277 tarbijat,” informeeris Laul.

Laupäeva hommikul sõitis elektririkkeid kõrvaldama 15 kahemehelist meeskonda: 13 Saaremaal ja kaks Hiiumaal.

„Alustasime kõrgepingeliinidega ja siis läksime madalpingeliinidele. Kella viieks õhtul said mehed tööga valmis,” tundis Villord Laul meeste operatiivsest tegutsemisest heameelt.

Rikkeid põhjustasid põhiliselt liinidele kukkunud puud. „Nasval murdis torm ka ühe liinimasti. Õnneks suuri liinide vigastusi ei olnud. Muhus ja Pöitse kandis olid murdunud puud siiski ka liini vigastanud. Mujalgi olid puud liinidele kukkunud, aga õnneks neid vigastamata. Seepärast me nii kiiresti tegutseda jõudsimegi,” andis Laul tehtust ülevaate.

Villord Laulu sõnul on aprillikuised tormid üpris haruldased. Mõned aastad tagasi möllas maru maikuus. Ka see torm lõi rivist välja hulga alajaamu. Tavaliselt räsivad elektri- ja sideliine sügisrajud.

Saaremaa päästeametit pole märkimisväärsetest tormikahjustustest teavitatud. Tuulepoiste tempe oli aga märgata nii Kuressaares kui ka mujal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)