Väikelastekodu asukate elamistingimused paranesid

Väikelastekodu asukate elamistingimused paranesid

 

Ruumikitsikuses vaevelnud Kuressaare väikelastekodu sai juurde viis uhiuut tuba. 1,4 miljonit maksnud juurdeehituse vajaduse tingis direktriss Ene Amose sõnul soov võimaldada lastele rohkem privaatsust.

Kahel korrusel paiknevas uues osas ehitati esimesel korrusel uued ruumid ühest vanast laoruumist. Lisaks ehitati peale teine korrus. Juurde saadi sellega 69 ruutmeetrit pinda ehk neli tuba. Tubade juures asuvad ka tualett- ja duširuumid. Sotsiaalministeeriumi rahastatud ehitustööd viis läbi AS Saare Erek.

Rohkem omaette

Väikelastekodu Käopesa direktrissi Ene Amose sõnul tingis majale juurdeehituse vajaduse see, et lastekodu elanike vanusevahed on suured ja huvid erinevad. „Niimoodi saame lastele võimaldada rohkem privaatsust,” ütles direktriss, kelle sõnul jääb asukate vanus vahemikku 4–20 aastat. „Varasematel aastatel on meie hoolealuste vanusevahed olnud ka väiksemad ja lapsigi vähem,” selgitas Amos ehitise tagamaid. Esialgu oli kolm aastat tagasi ehitatud maja mõeldud kümnele asukale, kuid Ene Amose kinnitusel on majas lapsi olnud kogu aeg 13 kuni 15.

Algselt oli juurdeehitus plaanis valmis saada eelmise aasta lõpuks, ent kuna ehitushinnad tõusid, oli vaja täiendavat rahaeraldust, mille ootamise tõttu venis ka maja valmimine.

Harjutus iseseisvaks eluks

Juurdetulnud ruumidesse asub elama viis last. Vendade
Janno ja Inno Saameri sõnul oodati uue osa valmimist pikisilmi. „Siin on nii puhas ja värske praegu,” õhkasid poisid ühest suust. Ametikoolis talumajandust õppivate vendade sõnul annab uus eluruum neile rohkem tegutsemisvabadust ja omaetteolemise tunnet. „Saame õppida oma elu elamist. Selleks ennast ette valmistada,” arvas Inno Saamer.

Avamisele oli saabunud palju külalisi, eesotsas maavalitsuse, linnavalitsuse ja juurdeehitusel töötanud ehitusfirma esindajatega. Sümboolse lindi läbi lõiganud maavanem Toomas Kasemaa toonitas taolise sündmuse erakordsust ja selle tähendust siinsetele asukatele. „Soe tunne on sellistel üritustel,” kirjeldas maavanem oma tundeid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)