Lambatall läks lasteaeda

Lambatall läks lasteaeda

 

Eile külastas Kuressaare I lasteaeda lambatall Penno, kes pakkus lastele eheda võimaluse kohtuda päris lambaga. Ei juhtu just tihti, et lambad lasteaias käivad.

Nädalavanuse lambapoisi Penno kutsus lasteaeda Mäe Maatalu peremehe Veiko Maripuu laps Orm.

Lambatallest olid vaimustuses nii lapsed kui õpetajad. Mõnele oli see esimene kord elusuuruses voonakest näha. Mõni jagas aga oma lambaalaseid teadmisi kaaslastegagi: „Minu vanaemal on hästi palju väikeseid lambaid, sest tal on palju lambaemasid ja lambaisasid.”

Pennost saab staar

Veiko Maripuu sõnul suri suurel reedel sündinud Penno ema päev pärast poegimist, jättes talle peremehe hoolde. „Üldiselt ma ei poolda lambakasvatuses sellist nunnutamist,” märkis Maripuu. Penno on aga erand – reklaamlammas, kellest tuleb staar, muigas lambapidaja.
Maalt linna toodi Penno jopehõlma all, linnas sai talle uueks koduks vannituba. „Pesaks piisas talle suuremast pappkarbist, mille tõime õhtul poest. Vooderdasime põhja kilega ja sellele laotasime ajalehed,” kirjeldas Maripuu.

„Penno on lutilammas,” märkis peremees, kelle sõnul on olemas just talledele mõeldud erilise koostisega piimapulber. „Kui segu on jahtunud umbes 40 kraadini, tuleb see valada väikesesse pudelisse ja tõmmata peale lutt, millesse on küünlaleegil kuumutatud nõelaga sulatatud auk,” selgitas Veiko Maripuu ja lisas, et korraga sööb tall kakssada grammi. „Esimestel päevadel tuleb piima anda iga nelja tunni tagant. Nädalavanune tall hakkab huvi tundma ka muu toidu vastu,” teab lambapoisi kasuisa.

Tutvub karjaeluga

Veiko Maripuu sõnul vajab tavaline lambatall ema lähedust ja -piima umbes neli kuud. Penno peab karjaelu alustama varem. „Ta käib juba praegu teiste lammastega kohanemas, umbes kuu aja pärast peaks karja sisse sulanduma,” arvas Maripuu. Päris täisväärtuslikku lammast tema hinnangul Pennost ei saa, kuna tal pole kedagi, kes lambatarkusi õpetaks.

Inimestega harjunud

„Inimeste sõna kuulab ta hästi,” ütles Maripuu, kelle sõnul on Penno inimestega harjunud. Sellepärast julgeb ta lambaga ka lasteaedades käia. Enne I lasteaeda käidi Valjalas. „Kutsume lapsi oma Mäe Maatallu külla,” põhjendas peremees visiite, mainides, et talus on üle kolmesaja lamba, neist sadakond talle.

Kui Penno kippus laste botaseid näksima, selgitas Maripuu, et tegelikult on talle erilised lemmikud kõiksugu dokumendid. „Neid talle meeldib lutsida.”
Lastele pakkus Penno külaskäik rohkelt elevust. „Oi, piss tuli püksi,” hüüdsid kasvandikud, kui Penno otsustas lasteaia põrandat märjata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 86 korda, sh täna 1)