Endel Loo laulud nüüd Kadi fonoteegis

Kadi raadio fonoteek täienes kolmekümne kolme vahva muusikapalaga, mis on salvestatud ligi pool sajandit tagasi vinüülplaatidele Kanadas Torontos.

Enamiku lauludest esitab nüüdne kuressaarlane Endel Loo. Hiljuti võeti 1960-ndatel aastatel sisse lauldud ja mängitud lood Torontos kolmele CD-le. Plaadid saadeti ka Endel Loole, kellest ammugi saanud Kuressaare elanik.

Kadi raadioga koostööd teinud Endel Loo annetas oma laululoomingu ülesvõtted lahkesti kohalikule raadiojaamale. Varemgi on Endel Loo laulud Kadi eetris kõlanud. Mõne aasta taguses laupäevaprogrammis mängiti neid saatekülalise Endel Loo vinüülplaadilt.

Plaadiümbrisel „Raha paneb rattad käima” on võluva häälega laulusolistist sõbralik sarž.

„Mul oli Torontos ka väike reklaamstuudio. Eks sealsed inimesed aitasid. Üldine meeleolu oli sõbralik. Kõik ettevõtmised tulid hästi välja, inimesed hoidsid kokku,” meenutas Endel Loo ligi poole sajandi tagust aega.
Heliplaatidele salvestatu iseloomustab tolleaegset muusikastiili, eestlaste kodumaa-armastust, rahvalaulutraditsioonide jätkamise vajadust ka kaugel võõrsil elades.

Laulumees ise on selle loo autorile varem öelnud: „Püüdsime oma esinemistes edasi anda rahvuslikku joont ja usun, et see läks ka õnneks.”
Kadi raadios saab Endel Loo esituses laule kuulata saates „Külavahelood” eeloleval laupäeval kell 10. Saate kordus on eetris pühapäeval kell 9. Samas saates pajatab Torontos laulu-solistina tuntust kogunud mitmekülgsete huvidega mees külaelust Soomes. Sealgi on Loo aastaid elanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)