Eerik Haameri maal esindab Rooma näitusel Eestit

Seoses Rooma lepingu 50. aastapäevaga on Roomas avatud suurejooneline kunstinäitus, kuhu kõik 27 Euroopa Liidu liikmesriiki on saatnud kunstiteose, mis sümboliseerib nende riikide saatust ja loob seeläbi ühtlasi hea pildi kogu Vana Maailma ajaloost, kirjutab 27. märtsi Äripäev.

Näituse idee pärineb Itaalia presidendilt Giorgio Napolitanolt. Ta pöördus juba eelmisel aastal teiste ELi riigipeade poole ja küsis, kas nad ei tahaks lepingu aastapäeva puhul saata Rooma näitusele mõnd oma riigi tippkunstiteost. Nii sündiski näitus praeguses presidendi residentsis, ajaloolises Itaalia Quirinale palees.

Eestit esindab näitusel Eerik Haameri maal „Perekond vees”, mis valmis traagilisel 1941. aastal.

Eerik Haameri elukäik kajastab eesti rahva traagilist saatust. Ta sündis Kuressaares, lõpetas Pallase kunstikooli ja venelaste sissetungi eel põgenes 1944. aastal Rootsi, kus elas kuni surmani. Maetud on ta Kudjape kalmistule. „Tema maal „Perekond vees” on suure sümboolse tähendusega. Seal on kajastatud ühtaegu nii piibellik, üldinimlik kui ka põgenemise teema,” selgitas Sirje Helme Äripäevale.

Näitus jääb Roomas avatuks 20. maini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)