Ameerika kohtunikud langetavad otsuseid toetudes Wikipediale

Internetientsüklopeedial Wikipedia puudub konkreetne autor, aga sellest hoolimata on see ameerika kohtunike jaoks saanud väga tähtsaks infoallikaks.

Analüüsides Ameerika Ühendriikides langetatud kohtuotsuseid, jõudis ajaleht The New York Times järeldusele, et alates 2004. aastast tsiteerib enam kui 100 kohtuotsust Wikipedia entsüklopeediat.

Vaatamata sellele, et Wikipedia on üks kahekümnest maailma kõige populaarsemast internetileheküljest, langes tema reputatsioon pärast seda, kui sai teatavaks, et selle elektroonilise entsüklopeedia mitmeid artikleid on täiendanud naljamehed. Kõigele lisaks ilmnes, et Wikipedia artikleid ei retsenseeri mitte keegi ja üsna sageli esineb seal väga tõsiseid faktivigu.

Nii näiteks võis sealt 2005. aastal lugeda, et üks kirjanik on süüdi president John Kennedy ja tema venna Robert Kennedy mõrvamises. Sellise fakti viis Wikipedias olevasse artiklisse Nashville’is (Tennessee) asuva kaubaveofirma tegevjuht Brian Chase, kes niiviisi soovis oma elukaaslasele nalja teha.

The New York Times teab väita, et veebruaris võttis USA-s asuva Middlebury kolledži ajalooteaduskonna juhtkond vastu otsuse, mis keelas tudengitel uurimistöödes Wikipedia tsiteerimise. Teiste USA kolledžite õppejõud pole nii kaugele veel läinud.

See-eest on aga Wikipedia kasutamine moodi läinud Ameerika Ühendriikide kohtusaalides.

Mõned näited: 2005. aastal võttis USA Tennessee apellatsioonikohus Wikipedia entsüklopeediast määratluse „jook” (ingl. k beverage) ja langetas selle alusel otsuse, millega määrati paarisaja tuhande dollari suuruse rahasumma saatus. Käesoleva aasta alguses aga tsiteeris Florida föderaalse ringkonna kohtunik Wikipedia artiklit, kui ta analüüsis termini booty music päritolu. Kõigest sellest kirjutas ajaleht The New York Times.

Chicago apellatsioonikohtu kohtunik aga tsiteeris Wikipediat ühel narkoprotsessil. Kohtunik Richard A. Posner tegi seda vaatamata asjaolule, et tal on isikliku kogemuse põhjal tulnud veenduda, kuivõrd ebausaldatav on see allikas. Nimelt oli Wikipedia ühes artiklis kunagi kirjutatud, et tema kohtukantseleis töötas seaduste tõlgendajana keegi konservatiivsete vaadetega daam Ann Coulter. Kohtunik Posner aga kinnitas, et ta pole elu sees sellist daami tundnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 8 korda, sh täna 1)