Saarlane valib isiku järgi nii Torgus, Tagaveres kui Kuressaares

Saarlane valib isiku järgi nii Torgus, Tagaveres kui Kuressaares

 

Punkt kell 9 avas Kärla valimiskomisjoni esimees vallamaja uksed Oma Saare ajakirjanikele. Kutsuti rõõmsalt sisse ja jäime ootama. Paari minuti pärast tuli esimene hääleandja, teist ja kolmandat tuli aga oodata pea kümme minutit. Valimiskomisjoni töötajad kiitsid valimas käijaid, sest eelhääletusel oli kogutud tubli 18% häältest. Üsna aktiivselt oli antud ka e-hääli. Et esimene valimisjaoskond suure aktiivsusega silma ei paistnud, arvasid valimiskomisjoni töötajad, et inimesed alles magavad või vaatavad suusatamist. Läbi akna võis näha, et valima tullakse autoga. Nii nagu noortele valijatele, nii kingiti ka lahkuvatele ajakirjanikele valla pastakas.

Salmel võttis meid vastu kolm heas tujus „häältemüüjat”.
– Kelle poolt te hääletasite?
Hääl1: „Me hääletame selle poolt, kes ikka midagi ka loob meie jaoks.”
Hääl2: „Mina hääletasin Tarmo Kõutsi poolt.”
– Aga miks tema poolt?
Hääl3: „Jäi lihtsalt ette.”
– Üldse, mille järgi te valite, kelle poolt hääletada?
Hääl1: „Ma ikka erakonna järgi – peab ikka teadma, kes kus on.”
– Olete siis jälginud, kes mida lubab ja…
„Eino selge see, et kes ikka üle pingutab see pole ikka see.”
– Ja juba vara hommikul olete hääletamas?
Hääl1: „No mida varem tehtud, seda kiiremini õhtule saab.”
Valimiskomisjoni töötoas kinnitati, et üllatavalt hästi on valimas käidud juba hommikust saati. Ajakirjanikele torkas veel silma, et valimas kell pool 10 hommikul olid peaasjalikult meesterahvad.

Veidi peale kümmet jõudsime Torgu koolimajas asuvasse valimisjaoskonda. Parasjagu sõitis ette masin mitme valijaga. Seega on valimiskabiinide juures lausa järjekord – Torgu vallas, kus üldse kokku 310 inimest valimisnimekirjas! Meie pärimisele, mille järgi otsustatakse, kelle kasuks hääletada, kinnitab üks valijatest, et isikliku sümpaatia järgi. Justkui meie kiuste, kui tegime nalja, et järgmisi valijaid saab nüüd vähemalt tunnikese oodata, tuleb meile vastu üks rattur, kes tõttab valima, ning Kaunispe sadama omaniku auto sõidab samuti koolimaja ette.

Nasval läheb meil valimisjaoskonna leidmisega aega, sest kuigi tee pealt näitab silt õiges suunas, ei leia me esimese hooga maja üles. Ühe hoone ees on palju autosid, aga inimesi pole näha. Üks ukrainlane raputab pead ja ei tea valimistest midagi. Kui õigesse kalatööstuse kontorisse jõuame, on toas ühekabiinilise valimisnurga ette kogunenud pisike järjekord. Valimas käivad peamiselt pensionärid ja esmakordsed hääletajad, ütleb üks valimiskomisjoni liige. Üks proua muigab küsimuse, mille järgi ta valitu otsustas, et hääletas oma mehe kiuste. Mees olevat ühte kandidaati väga propageerinud, seepärast otsustas naine teise kasuks.

Nasvalt öeldakse, et kohe-kohe on Abrukale häälte järele sõitmas auto, mida meie näeme Roomassaare sadamas pisikese täpina kihutamas Tulpe saarte poole, et sealt edasi Abrukale jõuda.

Kuressaare linna kahes valimisjaoskonnas (1. ja 5.) käib tihe sagimine, valijaid on palju. Valimisjaoskonna töötajad nägid esimesi hääletajaid juba kl 9.00. Kui 5. valimisjaoskonnas on noori vähe näha, siis 1. valimisjaoskonnas on neid üksjagu. Eelistuste tagamaid inimeste käest uurides, tunnistab enamik, et valivad isikliku sümpaatia või isiksuse järgi. Kui ka üksikud märgivad, et reklaam on oluline, siis näiteks üks valija otsustas seekord vastukaaluks suurtele parteidele väikest toetada.

Valimised Orissaare I valimisjaoskonnas, Liisa Köster:
Kui sisse astusin, oli ruumis vaid valimiskomisjon. Esimene mõte oli, et ka sellel aastal on valijaid vähe. Tuttavad, kellega rääkinud olin, lubasid, et nemad kindlasti valima ei lähe, kuna reklaam on neid liiga ära tüüdanud. Kuid tuleb välja, et tegelikult on asjad vastupidised.
Valimiskomisjoni sõnul on valijad sel aastal üllatavalt aktiivsed olnud. Kohal on käinud juba üle poolte valijatest ning eelnevate aastatega võrreldes on neid rekordarv. Probleeme pole päeva jooksul esinenud, paaril on küll dokumendid maha ununenud, kuid käidi kodus neil järel ning tehti oma valik.

Ivika Laanet raporteerib:
Kell 9.05 Tagavere koolimajja sisenedes tervitab mind sõbralik valimiskomisjon. Valimisaktiivsus on siin piirkonnas kõrge, ütles komisjoni esimees Aarne Põlluäär. Valitakse isikliku sümpaatia või erakonna järgi. Kell 9.30 Valjala valimisjaoskonnas olid juba esimesed valijad lahkunud, rahvast palju: ühed tulevad, teised lähevad. Kellele hääl antakse, jääb vaid valijate enda teada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)