Hiidlaste Tuuru jätkab aktiivselt

Hiidlaste Tuuru jätkab aktiivselt

 

Eile ja üleeile olid Saaremaal käimas kaks toimekat daami Hiiumaalt – Aivi Telvik ja Mare Ellen, kes mõlemad tegevad sihtasutuses Tuuru. Naabersaarlaste külaskäik oli tingitud koostööst siinse Euromaja ja Saaremaa Ettevõtluse Arendamise sihtasutusega.

Hiidlaste sõnul on nad 15 aasta jooksul, mil Tuuru tegutsenud, õppinud ise ja õpetanud teisi. Erilise tähelepanu all on neil aastail olnud töötute ja puuetega inimeste koolitus, mis andnud n-ö sotsiaalse ettevõtluse raames ka tulemusi. Inimesed on kodust välja tulnud, saanud enesekindlust. Selles mõttes ei ole majanduslik kasu, mida erivajadustega inimesed oma käsitöö müügist saavad, peamine.
Aivi Telviku sõnul on nende aastatega, mis tegutsetud, muutunud ka suhtumine õppimisse ja õpetamisse. „Kui varem oli koolituse sisuks teha suure peaga ehk hästi palju tarkust omavaid inimesi, siis nüüd leitakse, et omandatavaid tarkusi peab oskama kasutada ning palju olulisemad on sotsiaalsed oskused.”

Tema sõnul on peamine tekitada inimestes motivatsiooni õppida. „Vabatahtlikkus on koolituse alus,” teab Aivi Telvik.

SA Tuuru kogemus näitab ka, et kui seni on peamiselt kogemusi vahetatud teiste Skandinaavia riikidega, siis nüüdsest on esiplaanile tõusmas hoopiski eksootilisemad paigad – olgu siis Itaalia või Hispaania.

Ka on muutunud aastatega nii koolituse vorm (10–15 aastat tagasi ei julgenud keegi unistadagi, et näiteks töötutele pakutakse koolitusel tasuta lõunat) kui teemad.

Päris põnev tundub projekt, mida tehakse koostöös hispaanlastega ning mille pealkirjaks on „Noorte meeste pereellu ja lastekasvatamisse intensiivne integreerumine”, või siis naeruteraapia, mille viisid eelmisel aastal edukalt läbi Läänemaa naised, ning nüüd on plaanis samalaadset koolitust korraldada ka Hiiumaal.

Loomulikult ei ole tänases päevas vähemolulised teabeüritused, mille teemaks mitmesugused Euroopa Liitu puutuvad probleemid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)