See juhtus…

29. detsembril 1986, kui Pariisis suri maailmakuulus filmirežissöör Andrei Tarkovski. Läks mööda 22 aastat, kui suri tema naine Larissa Tarkovskaja – samas haiglas, samas palatis, sama haiguse tagajärjel ja samal kellaajal kui tema mees. Maetudki on ta samale kalmistule.

Andrei Tarkovskit lausa jälitasid sellised kokkulangevused läbi kogu elu. Tal oli hea loodusetunnetus ja kosmiline teadvus ning loodus näis osutavat talle erilist poolehoidu. V. Kurilenko on jutustanud 1952. aasta suvel Siberis Jenissei piirkonnas geoloogilise ekspeditsiooni ajal aset leidnud salapärasest juhtumist. Tarkovski jäänud kord jahimajakesse ööbima.

Ta kuulnud kolm korda häält, mis öelnud: “Mine siit ära!” Esialgu ei olevat Tarkovski sellele tähelepanu pööranud, kuid pärast kolmandat hoiatust saduldanud ta hobuse ja ratsutanud minema ning jõudnud vaevalt 100 meetri kaugusele, kui majakesele langenud hiigelsuur mänd. Isegi kui seda prohvetlikku häält ei olnud, ühtivad ometi kaks sündmust: Tarkovski ärasõit ja männi langemine.

Filmis “Stalker” on juttu pärast 4. punkri avariid tekkinud “tsoonist”, kusjuures kogu filmi süžee laseb aimata, et mõeldud on tuumakatastroofi. Kuus aastat pärast filmi esilinastust toimus avarii Tšernobõli tuumaelektrijaama 4. blokis.

Otsides Stockholmis võttepaika oma filmile “Ohverdamine”, palus Tarkovski auto ühes rajoonis peatada. Ringi vaadanud, lausus ta mõtlikult: “See on katastroofipaik.” Oli aasta 1986. Mõni kuu hiljem tapeti täpselt sellel kohal Rootsi peaminister Olaf Palme.

Hämmastava loo oma praktikast on jutustanud maailmakuulus tšehhi psühholoog Stanislav Grof. 21. juulil 1969 astus ameerika astronaut Neil Armstrong esimese inimesena Kuu pinnale. Kuult lahkudes ja moodulisse tagasi ronides pomises Armstrong äkki: “Edu teile, mr Gorski!” Seda fraasi kuuldi ka lennujuhtimiskeskuses ja hiljem püüti välja selgitada, mida see tähendas. Sellise nimega kosmonaute ei olnud ei USA-s ega Nõukogude Liidus.

Lugu selgus kunagi hiljem Grofi ja Armstrongi omavahelisest vestlusest. Selgus, et lapsepõlves oli Armstrongi naabriks olnud perekond Gorski. Kui poiss jooksis naaberhoovi sinna kukkunud palli järele, kuulis ta pererahvast tülitsemas. Mrs Gorski karjus: “Mis, seksi tahad?

Seksi saad siis, kui naabripoiss Kuu peale astub!” Hämmastav küll, kuid lause üks pool täitus kohe kindlasti. See kokkusattumus tuli astronaudile meelde ning ta laususki teistele arusaamatuks jäänud fraasi, jäädvustades niiviisi ajalukku kahe täiesti seostamatuna näiva sündmuse müstilise kokkulangemise.

Maailmakuulus poola ulmekirjanik Stanislaw Lem pidas selliseid kokkusattumusi lihtsalt juhuseks, mitte saatuse poolt ettemääratuks. Eelmainitud tšehhi psühholoog Stanislaw Grof seevastu nägi sellistes kokkusattumustes kõrgemat kosmilist tähendust. Tegemist on ju omamoodi paradoksiga: fantaseerija jääb kaljukindlaks materialistlikule positsioonile ja teadlane on niisama kindlalt veendunud materialistliku maailmakäsitluse piiratuses.

Huvitav – kummal kuulsusel on õigus?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)