Kuressaare Raegaleriis meloodiamaad avastamas

Minu vanaisa oli isehakanud muusik. Tal oli kodus vähemalt kümme erinevat pilli – alustades jauramist, lõpetades stradivaariusega. Jah, tõesti, tal oli ka see väärt instrument olemas, mis pärast tema surma saladuslikult kaduma läks. Kõige huvitavam vanaisa juures oli aga see, et ta oskas kõiki neid pille ise mängida. Viiulit, kitarri, kannelt, akordioni, bajaani, balalaikat, suupilli jne. Miks ma aga nüüd jõuluajal mõtlen oma vanaisale on see, et käisin Kuressaare Raegaleriis vaatamas jõuluprogrammi „Meloodiamaa”.

Rännak algas Pillimaal, kus Lii Pihl tutvustas vanu Eesti pille. Rääkis, mis materjalist on instrumendid tehtud ning kes ja kus neid mängisid. Vahvalt astus meie ette Mart Aardam, kes mängis järgemööda torupilli, kannelt, mollpilli ehk laulukannelt, karjase vilepilli ja parmupilli. Lasteaiarühm, kes oli koos minuga kolmapäeval Meloodiamaale sattunud, sai näpuotsaga pille ka ise proovida. Vapralt kuulati kutsuvaid helisid karjamaalt, vanade eestlaste kandlekõla ning karjuse nukrat laulukest. Oli tunne, justkui võtaks siit Pillimaalt igaüks kaasa tükikese Eesti kultuurilugu.

Teisena juhatati meid Leierkastimaale, kus Marika Jürgenson rääkis leierkastidest. Ta tutvustas ka T. Verki suurte fotode näitust, mis kõneles leierkastide ajaloost: kus neid mängiti ja mis selle juurde veel kuulus. Ahvipärdik istus rõõmsalt seinal ja otsekui ootas filmidest nähtud leierkastionu. Vana väsinud leierkast Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumist mängis meile natuke seda kummalise heliga muusikat ettegi. Laste rõõmuks sai enne piparkookide juurde asumist piiluda salakambrisse ja oligi aeg asuda vaatama etendust „Meloodiamaa muinasjutt”.

Leenamari Pirni kujundatud nukkudega mängisid Lii Pihli juhendamisel Kuressaare Noorte Huvikeskuse noored teatritegijad. Vahvalt kanti ette lugu printsess Klavessiiniast, kes kuidagi mehele ei tahtnud minna. Isa Orel ja ema Klaver olid tütre pirtsakuse tõttu üsna nõutud, kuni lõpuks tuli hea Akordion ja võitis tüdruku südame. Publiku silme eest astus läbi suur valik muusikariistu, kes elasid oma muusika-elu. Loo autor on Lii Pihl, muusika eest on hoolitsenud Rein Rand.

Meloodiamaad saab külastada veel vaid täna kell 14 ja 16. Head avastamisrõõmu!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 10 korda, sh täna 1)